Nevadí. Přesvědčím se na vlastní oči, co se v nádrži, kterou po odtěžení sedimentů čeká rekonstrukce hráze, děje. Nakládám do auta fotobrašnu, zápisník a vyrážím. Za zhruba dvacet minut už šlapu z parkoviště nad přehradou k laguně. Na lesklé hladině se pohupuje pár kachen, v rákosí loví volavka. Rybáři nikde.

Plumlovská přehrada - 10. září 2012

„Už ani nevěříme, že se zde vykoupáme," volá na mě vysoký muž s krátkými vlasy. Jde o jednoho z chatařů, který má stavení přímo nad lagunou. Popisuje mi, že revitalizaci nádrže sleduje od samého začátku. Tedy od 14. zaří 2009, kdy Povodí Moravy začalo s vypouštěním vody. Odtok však muselo načas zastavit, protože jíl, který těsní hráz, začal pracovat.

„Co je s tím jílem teď?" ptá se chatař a upozorňuje, že materiál mohl za dobu, co je nádrž bez vody, vyschnout. A vyschlý jíl je jako těsnění proti průsakům k ničemu.

Plumlovská přehrada - 10. září 2012

„Navíc, když museli přehradu pomalu vypouštět, tak ji snad budou muset i pomalu napouštět, ne?" argumentuje chatař. Nevěří tak slibům Povodí, že nádrž napustí vodami z jarního tání hned příští rok.

Další čtyři roky?

„Sekanina, který postavil barák tady nad přehradou, mi před nedávem tvrdil, že přehrada začne fungovat až za čtyři roky," dušuje se drobná hnědooká žena, žijící v chatce kousek výš. Hovoří o Pavlu Sekaninovi, náměstkovi primátora Olomouckého kraje. Právě on se z krajských politiků nejvíc angažuje v projektu revitalizace přehrady.

Chatařka se zmínila, jak ji namíchlo tvrzení mluvčí Povodí, že se na ozdravění nádrže pracuje neustále.

„Řekla jsem Sekaninovi, že zde od ledna nikdo nebyl. Varovala jsem ho, že dám vše do televize," tvrdí. Hned na druhý den se prý na dně přehrady ukázali zahradníci s postřiky na hubení plevelů.

Plumlovská přehrada - 10. září 2012

„Proč to stříkali až teď, když je to seschlé a vysemeněné?" vrtí hlavou chatař. Míní, že Povodí takto vyhazuje peníze za zbytečné akce. „Stříkat by to měli, když jsou rostlinky malé, tedy na jaře," poukazuje.

Nechápe ani, proč zaměstnanci Plumlova vysekali keře na části břehu. „Udělali to před asi půl rokem. Bavil jsem se s nimi a říkali, že tudy povede cyklostezka," řekl chatař. Kmínky po zásahu leží stále na zemi. Stavbaři se dosud neukázali.

Žlutý pyl a šedá pěna

Chataři se nelíbí ani to, že vybagrovaný Podhradský rybník ležící nad přehradou je opět plný jedovatých sinic. „Všechno poteče do přehrady. Voda tady čistá nikdy nebude," stýská si muž. Za špinavou vodou vidí především počínání zemědělců.

„Když kvete řepka, tak je povrch vody celý žlutý od pylu. Ten pak začne hnít," všiml si. Pozoroval i to, jak se potokem ústícím do přehrady hnala jakási šedá pěna.

„Buď déšť spláchnul z polí hnojení, nebo některý z traktoristů vypláchl v potoce cisternu," komentoval to chatař.

Plumlovská přehrada - 10. září 2012

Nevěří řečem o tom, že z Hamer teče do Podhradského rybníka a následné do přehrady voda zamořená splašky z domácností.

„Prosím vás, vždyť tam v potoce žijí takhle velcí pstruzi a raci," ukazuje.

Loučím se s chatařem a šlapu k buňkám stavebníků. „S odvodněním přehrady se začalo minulý týden," přibližují mi přípravu na rekonstrukci hráze. Přesto spodní vody v nádrži stouply. „Někdo nahoře sem vypouští vodu," shodují se. Voda v laguně prý v pondělí stoupla o nějakých 15 centimetrů.

U zeleného Podhraďáku

Vracím se k autu a vyrážím do Plumlova. Napadá mě jediný zdroj přitékající vody – tamní Podhradský rybník. Služební vůz stavím na parkoviště pod samoobsluhou. Pár metrů ode mě usedlíci rozebírají špinavou vodu v rybníku. Na rozdíl od Povodí si nemyslí, že by za přemnoženými sinicemi stály splašky z domácností. „Dřív, když to musím říct takhle, kálel do vody každý. A voda bývala čistá," prohlašuje tmavovlasá žena.

Výstavba kanalizace v Plumlově

Jdu k Páclovi na rychlý oběd a scházím k rybníku. Silnici zrovna po pokládce kanalizace upravují dělníci spolu se strojníky bagrů. Rybník dole je zelený a nepřirozeně zapáchá. Hladina v něm očividně klesá. O tom, že se vypouští, Povodí veřejnost informovat zapomnělo. Zato místní radnice na břeh rybníku rozmístila cedule s nápisem, který zakazuje koupání psů a koní od 1.června do 30. září. U vodním květem zamořené nádrže bych čekal spíš panely s informacemi o tom, že koupání je nebezpečné pro lidi.

Podhradský rybník v Plumlově - 10. září 2012

Ostatně i tabule Povodí Moravy instalovaná poblíž věže plumlovské přehrady nabízí sdělení spíš k pobavení, než seriózní vyjádření. Panel totiž tvrdí, že záchranný transfer ryb z přehrady byl ukončen v srpnu roku 2011. Jako termín ukončení všech prací na nádrži pak uvádí konec roku 2012.