„S panem Špidlou jsme opravdu v pondělí jednali. Zúčastnili jsme se toho já, potom Petr Papoušek z federace židovských obcí a taky rabín Louis Kestenbaum,“ popisoval setkání s Vladimírem Špidlou Tomáš Jelínek z nadace Kolel Damesek Eliezer usilující o rehabilitaci hřbitova.

Jak samotné jednání probíhalo, to ale neprozradil. „Domluvili jsme se s panem Špidlou, že to momentálně nebudeme komentovat. Pan Špidla taky potřebuje čas, aby si naše podklady v klidu prostudoval,“ uvedl Jelínek.

Související: Židovský hřbitov je v hledáčku americké diplomacie

Zástupci města mluvili s Vladimírem Špidlou už minulou středu. Další krok je teď právě na bývalém předsedovi vlády. „Až si to pan Špidla všechno prostuduje, tak nás vlastně osloví a určí se, kdy a kde se bude jednat dál,“ nastínil Jelínek.

Na židovském hřbitově byl německý kryt

Mezitím, co probíhají jednání o podobě piety, se prohloubilo i vědění o historii samotného hřbitova.

„Zjistili jsme, že za druhé světové války byl na hřbitově paradoxně vybudován kryt pro vojáky wehrmachtu. Řekl nám o tom jeden pamětník a paní Dokoupilová pak našla v archivech dokumenty, které to potvrdili,“ prozradil Jelínek.

Posun je i v hledání náhrobních kamenů. „Tam se nám podařilo zjistit, kdo vlastně ty kameny nakupoval a co se z nich dělalo. Víme, že je brali dvě firmy a potom jednotlivci. Mohlo by nám to pomoct v jejich hledání, ale bohužel teď na to nemáme tolik času,“ posteskl si Tomáš Jelínek.

Čtěte také: Potlesk i výsměch. Lidé diskutovali o židovském hřbitově u reálky