„Ve středu by se měly na dotčených místech kopat rýhy pro kabeláž, budou se tam totiž instalovat elektrické přípojky. Ve čtvrtek se začnou navážet kontejnery," informovala v úterý dopoledne Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy. Dodala, že firmu pro dodávku srážedla síranu železitého již vysoutěžili.

„Teď ještě jednáme se specialisty, kteří by měli propojit limnigrafy se srážedly – systém by pak dávkoval síran v závislosti na přítocích, tedy čím větší přítok, tím více síranu. Zároveň by také ohlašoval poruchy a případná vloupání," přiblížila Tomíčková.

Vzkázala, že jakmile bude systém kompletní, začne Povodí s obměnou vody v přehradě.

„Následně, jak to stavební práce umožní, spustíme i dopouštění přehrady," sdělila Gabriela Tomíčková.

Kdy zmizí zeleň, která porostla obnažené břehy nádrže?

„Do likvidace porostu se dělníci pustí v nejbližších dnech. Chystáme se vysekat plochu u pláže U Vrbiček, uklidíme ji od odpadků a zároveň zbavíme dno porostu tak, aby byla tato oblast připravena k případnému koupání, nebo rekreaci," reagovala mluvčí Povodí Moravy.

V letošní koupací sezónu ale nevěří nájemce pláže U Vrbiček Radek Kocourek.

„Nemyslím si, že stavbaři opraví hráz tak rychle, aby bylo na sezónu přehradě pro plavce dost vody," prohlásil nedávno Kocourek.

Povodí v této souvislosti přiblížilo, že v nádrži zůstane po dobu prací na návodním líci hráze nejvýš metru a půl vody. Do plného zásobního stavu následně hrázný dopustí zhruba osm výškových metrů vody.