„Místo toho, aby radnice vyřešila kritickou šikminu na chodnících v ulici Újezd či v Plumlovské ulici u obchodního centra Haná, tak buduje tuto nákladnou trasu,“ posteskl si třeba Stanislav Brácha z občanského sdružení Prostějovští vozíčkáři. Není bez zajímavosti, že je bývalým předsedou tohoto sdružení.

Brácha popsal, že se už před deseti roky snažili handicapovaní obyvatelé své domovské město přimět, aby pro ně nepřekonatelná šikmina na Újezdu zmizela. „Mluvili jsme o tom tehdy s panem architektem Františkem Frömlem. Řešení našel snadno, posunout přechod směrem do křižovatky,“ uvedl Brácha s tím, že se dosud nikdo z radnice o realizaci této myšlenky ani nepokusil. „Proto celá léta platí, když chceme přejet Újezd, musíme zajíždět až na Petrské náměstí,“ vrtěl hlavou.

Proč tomu tak je, vysvětlil již před časem prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil. „Z pohledu dopravních odborníků by bylo složité, ne-li přímo nemožné, dotčený přechod posunout. Například kvůli semaforům,“ prohlásil s tím, že jde navíc o krajskou komunikaci.

Stanislav Brácha si však posteskl nejen na velké bariéry, ale také na celou řadu drobnějších nepříjemností, s nimiž se den co den kola jeho vozíku potýkají.

„Staré chodníky jsou rozlámané, ty nově budované leckde nebezpečné svými okraji a nájezdy,“ zmínil se. Zdůraznil, že chodníky vytvářejí obraz města. „Ten je nyní v Prostějově mizerný,“ míní. Radnice o většině připomínek vozíčkářů ví, nápravu však podle Bráchy nijak neřeší.

Jak tedy bude vypadat honosná, leč podle Stanislava Bráchy poněkud méně potřebná plánovaná bezbariérová trasa, jež spojí prostějovské hlavní nádraží s nemocnicí?

„Loni, ke konci roku, jsme zrekonstruovali chodníky i s okolím a po pravé straně Svatoplukovy ulice směrem od hlavního nádraží do centra města. Letos budeme ve výstavbě pokračovat a to u nové nemocnice,“ sdělil prostějovský místostarosta Vlastimil Uchytil.

Jak doplnil šéf odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček, část bezbariérové trasy mezi ulicí Dykova a nemocnicí se začne stavět co nevidět. „K zahájení prací v rozsahu přibližně dvou set padesáti tisíc dojde ještě v tomto roce a to v ulici J. Lady,“ informoval. Dodal, že předpokládané náklady na celou novou část trasy budou činit zhruba milion a půl korun.