Projekt moderní víceúčelové třípodlažní haly zaštiťuje a staví spolek Prostějov olympijský, ve kterém figurují představitelé města Prostějov, Olomouckého kraje a Tenisového klubu Prostějov, ve kterém působí známý sportovní manažer Miroslav Černošek. O vzniku spolku se loni na prostějovském zastupitelstvu debatovalo, teď se přidává další kritika.

Vizualizace - Budoucí podoba Národního olympijského centra v ProstějověZdroj: Zdroj: Atelier – r, Olomouc

Vizualizace - Budoucí podoba Národního olympijského centra v Prostějově. Zdroj: Ateliér - r, Olomouc

Co se Benýškovi nelíbí?

Richardu Benýškovi vadí postup a role kraje a Prostějova při přípravách budování centra.

„Spolek staví centrum a současně jeho dva členové o stavbě rozhodují ve správním řízení a stanovují podmínky či řeší námitky. Je to něco, jako by kapři rozhodovali, jestli rybáři budou vypouštět rybník. Samozřejmě by rozhodli, že ne!" uvedl ve zprávě rozeslané médiím.

Hejtman vysvětluje

Hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi, který ve spolku zastupuje kraj, žádná oficiální stížnost nepřišla. Dopis redakcím ale četl. Informace v něm označil za nesprávné.

„Pan Benýšek určitě ví, že Olomoucký kraj je samospráva, ale rozhodnutí dělá krajský úřad, takže tam střet zájmů v žádném případě není. Pokud to netuší, pak dopisem záměrně rozpoutává diskuze," ohradil se.

Hlasujte v anketě pod článkem: Myslíte si, že NOC v Prostějově je smysluplnou investicí?

Podnikatel kontruje

Richard Benýšek však trvá na svém. Vadí mu, že stanovy spolku členy zavazují k vytváření podmínek pro dokončení centra.

„Kraj a město se zavázaly, že budou spolupracovat samy se sebou pro blaho spolku, jehož jsou členy. Je to směšné, sám mám zkušenost s prostějovským magistrátem jako správním orgánem, kde se rozhodnutí pro moje společnosti táhnou od měsíců až po šílených osm let. Najednou je tu stavba centra a magistrát rozhoduje, jak na běžícím páse," sdělil majitel společností Bělecký Mlýn nebo Krátký film Praha. Působil také jako krizový manažer firmy vlastnící pražskou O2 arenu.

Vizualizace - Budoucí podoba Národního olympijského centra v ProstějověZdroj: Zdroj: Atelier – r, Olomouc

Vizualizace - Budoucí podoba Národního olympijského centra v Prostějově. Zdroj: Ateliér - r, Olomouc

Proč si k věci nemohli říct své? 

Podnikatel se domnívá, že Olympijské centrum bude mít významný vliv na okolí a mělo by se proto posuzovat v širších souvislostech.

„Moje společnost má nedaleko nemovitost, chtěli jsme se proto stát účastníkem územního řízení s možností věci ovlivnit. To nám bylo v neuvěřitelně krátké lhůtě zamítnuto a navíc obratem vydal prostějovským magistrátem územní rozhodnutí," zmínil.

Stavební úřad podání obdržel. Město proces komentovat nechce.

„Vzhledem k tomu, že stavební řízení je věcí přenesené státní správy, nemůže se samospráva města Prostějova k němu vyjadřovat," uvedla primátorka Alena Rašková (ČSSD).

Rozbořil "střílí" na Benýška

Hejtman coby předseda představenstva spolku upozornil, že celou zhruba stomilionovou investici hradí ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT).

„To už ale pan Benýšek neuvádí. Stát letos uvolní 30 milionů korun, na příští rok má 80 milionů. Osm milionů korun schválených Olomouckým krajem slouží na projektovou přípravu. Prostějov k tomu vkládá pozemky a další peníze, TK Plus dává peníze. Nevím, jak bych mohl jako představitel kraje ve spolku něco ovlivňovat, tunelovat," prohlásil Jiří Rozbořil s tím, že pracuje bezplatně.

„Dopis je plácání bez důkazů jen proto, že se pan Benýšek cítí jako jeden ze spasitelů světa. Cítím za tím jeho zájmy. Chtěl stavět rozhlednu, nedostal dotaci, pak chtěl stavět jízdárnu na svém statku, nedostal dotaci, protože nesplňoval bodová kritéria. Takto reaguje," dodal Rozbořil.

Podnikatel vrací úder

Prohlášení jsou ostrá na obou stranách.

„S velkou pompou se něco rozjede, politici se před tím vyfotí, všude prohlásí, že je to jejich zásluha. Moje připomínky shodí ze stolu. Pak se po čase objeví problémy a v řadě případů i policie. Najednou si ti samí lidé přestanou na vše vzpomínat a říkají, že s tím neměli nic společného, že šli vlastně náhodou kolem," opřel se Richard Benýšek do spolku Prostějov olympijský.

Peníze a postup prací

Na projekt Národního olympijského centra v Prostějově počítá MŠMT pro letošní rok s 30 miliony korun. Peníze však resort zatím nevyplatil, stejně jako dalším žadatelům.

„Všichni musí dodat potřebnou dokumentaci a následně budou částky vyplaceny. Další způsob financování národních sportovních center a také jejich finální podobu bude řešit komplexní materiál, který aktuálně MŠMT zpracovává a který předloží k projednání vládě ve druhém pololetí," uvedla mluvčí Jarmila Balážová.

Nová multifunkční hala olympijského centra pro sportování mládeže má vyrůst do konce příštího roku. Pevná tribuna pojme až 600 diváků, s mobilní tribunou se pod střechu vejde na 2500 lidí. Hala má sloužit tenistům, volejbalistům i veřejnosti.

Národní olympijská centra mají být s pomocí státních dotací postupně vybudována také v Nymburku, Račicích, Harrachově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích.