„Kolem poledne se tam propadla krajnice vozovky,“ popsala mluvčí radnice Jana Gáborová. „Na místo přijeli lidé ze správy a údržby silnic, zaměstnanci několika odborů města a archeologové. Zjistili, že pod sesutou komunikací je vchod do neznámé chodby. Byla vysoká asi sto čtyřicet centimetrů a stejně tak široká,“ sdělila mluvčí.

Dodala, že jeden z mužů ze správy silnic se vydal chodbu prozkoumat. „Prošel jí zhruba do vzdálenosti sta metrů. Vrátil se s tím, že chodba pokračuje dál a se stáčí směrem ke Kolářovým sadům,“ interpretovala jeho slova městská mluvčí.

Zdá se, že silničář mohl být na dlouhý čas posledním člověkem, který onou chodbou procházel. Archeologové totiž doporučili, aby dělníci přístupovou jámu zasypali. „Podzemní prostory se tak zakonzervují ve stávajícím stavu,“ vysvětlila tento krok Gáborová.

Vstup byl v pátek odpoledne provizorně překrytý, označený a automobily jej musely objíždět.

Pro úředníky z oddělení památkové péče prostějovského Městského úřadu je objev chodby překvapením.

„Neměli jsme ani tušení, že se pod Plumlovskou ulicí nedaleko městského centra nachází něco takového,“ komentoval nález třeba Daniel Zádrapa.

Šéf odboru rozvoje a investic města Prostějova Antonín Zajíček již dříve naznačil, že propady a nálezy podzemních prostor nelze v katastru města nikdy zcela vyloučit. „Problém je v tom, že spousta těchto podzemních staveb není v plánech nikde zaznačena,“ pokrčil rameny při sesuvu zeminy přímo před Národním domem na jaře letošního roku.

Podle ředitele Muzea Prostějovska Václava Hrušky by chodba pod Plumlovskou ulicí mohla být starým kanalizačním sběračem. „K nálezu došlo až za hradbami z historického období,“ podpořil tuto domněnku.

Pro milovníky tajemna ještě s úsměvem zmínil tradované zvěsti o tom, že z Prostějova vedou podzemní chodby třeba až na kilometry vzdálený Kosíř.