Část veřejnosti tak odmítá záměr vedení města nechat u akvaparku Koupelky postavit bazén s délkou dvacet pět metrů. Představitelé Prostějova si za ním ale stojí.

"Všem zastupitelům jsem poslala rozbor s výhodami a nevýhodami padesátimetrového bazénu.. Důležitá je otázka, pro koho bychom bazén stavěli - zda primárně pro veřejnost nebo pro sportovce. Podle mě bychom bazén měli dělat především pro veřejnost," reagovala na dotazy k petici primátorka Alena Rašková.

Záměr postavit kratší bazén podporuje také její náměstek Zdeněk Fišer. Upozorňuje na to, že by náklady nejen na výstavbu ale také na provoz byly násobně vyšší než u méně rozměrné z variant.

Vlečka ve Vrahovicích
Řidiči nenáviděná vlečka ve Vrahovické má konečně zmizet

Plavkyně: větší bazén by se hodil

S tím ale nesouhlasí část veřejnosti.

"Padesátimetrový bazén by se v Prostějově hodil, s tím, že má být kratší, nesouhlasím," uvedla třeba plavkyně Dana Zbořilová s tím, že by byl větší bazén i více využívaný.

Podobného názoru je i Aleš Matyášek, opoziční zastupitel a také jeden z autorů petice. "Už jen kvůli možným povinným hodinám plavání na školách. Současná kapacita bazénů je nedostatečná," zmínil Matyášek existenci nejen lázní, ale také bazénu pro nejmenší na škole Dr. Horáka.

"Pokud se týká petice, ohlas mě překvapil. Je vidět, že s plaváním zde má zkušenost kde kdo a zároveň je otázka plaveckého bazénu problémem, který přesahuje hranici Prostějova," uvedl Aleš Matyášek. Toho v budoucnu podpoří část jeho kolegů v zastupitelstvu, včetně třeba nového zastupitele Marka Moudrého.

"Počáteční investice do větší plovárny by byla sice větší, v provozních nákladech ale takové rozdíly nejsou. Bazén Prostějovu chybí a budoucí generace za něj současnému vedení poděkují," řekl Moudrý pro Deník.

Rekonstrukce druhé části Tylovy ulice
Další část proměny Tylovy začala, dostane nové chodníky i zeleň

Očekávaná diskuse

Dá se očekávat, že se na nejbližším, červnovém, zasedání zastupitelstva kolem otázky bazénu strhne nemalá diskuze. Ta už ostatně probíhala kolem nyní již neexistujícího koupaliště v Kostelecké ulici, jehož konec i definitivní zničení vyvolávalo nemalé vášně.

S názorovou bitvou ovšem primátorka počítá. "Čekám, že se bude o této otázce hodně mluvit," uvedla primátorka s tím, že se diskuzi nebrání. Zda na ni však bude mít petice za rozšíření bazénu nějaký vliv se nedá odhadnout.

V některých předchozích případech, třeba když se lidé stavěli za zachování stávajících zastávek ve Vrahovicích, záchranu jezdeckých kasáren nebo naopak nepostavené galerie Prostějov a tím záchranu Společenského domu, však radní volání obyvatel nevyslyšeli.

Ilustrační foto.
V Kostelci vznikne venkovní posilovna, dočkají se i maminky