Majitelé restaurací a občerstvení na Prostějovsku, z nichž se řada nachází v blízkosti cyklostezek, tento návrh vítá. „Jistěže je to dobrý nápad, Neříkám, aby lidi mohli jezdit opilí. Ale jedno nebo dvě piva, proč ne?" vyjádřil se například majitel penzionu Mánes v Čechách pod Kosířem Antonín Syrovátka.

Podobného názoru je také Alena Coufalová, vedoucí restaurace U Hřiště ve Smržicích. Právě v blízkosti tohoto zařízení se nachází cyklostezka, z níž si lidé jezdívají udělat zastávku nad půllitrem piva.

„Pokud si lidé dají dvě piva a k tomu nějaké jídlo, nevidím v tom problém. Když to naopak přeženou, tak je jedno, jestli jedou na kole nebo jdou pěšky. Jedno pivo by ale neměl být problém," uvedla.

Alkohol na kolo nepatří, říká Benýšek

Ne všichni restauratéři se však v tomhle shodnou. Například majitel Bělečského mlýna Richard Benýšek ho nezastává. A to přesto, že přes jeho hotel a restauraci projíždí také řada cyklistů.

„Jakékoliv výjimky ze zákona jsou vždy problém. Někdo tři piva ani neucítí, jiný po jednom pivu spadne do příkopu. Takže prosazuji nulovou toleranci. Alkohol na kolo nepatří," uvedl a přiklonil se tak k současnému stavu. Podnapilí cyklisté nyní musí počítat s pokutou i v řádu tisíců korun a také odebráním řidičského průkazu.

Do půl promile

Naopak určitému uvolnění pravidel by se nebránil Alois Hudeček. Prezident dopravních psychologů přitom odkazuje na rakouské zákony, které určité množství alkoholu u cyklistů povolují. Z této skutečnosti podle svých slov vycházeli i předkladatelé změny zákona.

„Viděl bych jako maximální přijatelnou hranici půl promili. V Rakousku tomu tak je. Nemám třeba problém s tím, aby tomu tak fungovalo na cyklostezkách. Do půl promile by pak neměly být viditelné známky opilosti," vyjádřil se Alois Hudeček.

S vyjádřením odborníka naopak nesouhlasí Milana Kordošová. Poukazuje především na fakt, že pokud nemají povolenou nějakou hladinu alkoholu řidiči, neměli by ji mít ani cyklisté.

„Návrh se mi nelíbí. Nedávno jsem viděla havárii, při které hrálo roli pár piv. Nejen řidiči, ale také cyklisté jsou účastníci silničního provozu a před jízdou by pít neměli," zdůvodnila svůj názor žena.