Akce odstartuje v devět hodin ráno představením družstev, která se o hodinu později postaví ke kotlíkům. Protože se vaření kulinářských divů nesmí uspěchat, budou mít soutěžící na to, aby ho dovedli k dokonalosti, přibližně čtyři hodiny.

„Porotci budou degustovat guláše z neoznačených kotlíků. Jenom já budu vědět, kdo jaký udělal. Takže o nestrannost se soutěžící nemusí strachovat," řekl organizátor Petr Piňos.

Ani diváci nepřijdou zkrátka. Za šedesát korun si mohou koupit deset žetonů, za které jim u každého stánku dají kuchaři ochutnat svůj výtvor. Pomocí žetonů potom dají hlasy jednotlivým týmům.

„Nemusí dát jen jeden hlas jednomu stánku. Není problém mu dát všechny žetonky. Nebo taky žádný. Ale každý tým se snaží názor diváků získat na svoji stranu nejenom gulášem, ale i kořalkou, koláčkem nebo chlebem se sádlem. Takže rozhodování je hodně těžké každý rok," usmál se Petr Piňos.

Hodnotí se nejenom chuť a vůně guláše, ale i barva a vzhled jídla nebo výzdoba, vzhled a atmosféra stánku.

„Snažíme se odměnit všechny družstva v odborné soutěži, aby nebylo někomu líto, že na konci nic nedostal. U divácké soutěže nemůžeme ovlivnit, kdo dostane kolik hlasů, takže tam jde výsledek mimo nás," dodal Petr Piňos.

Celodenní program moderuje a zpestří semifinalista Česko-slovenské Superstar Tomáš Jurenka. 

AUTOR: MAREK KEPPERT