„Osmnáctého ročníku zimního plavání na plumlovské přehradě se v sobotu zúčastnilo sedmašedesát mužů a osmnáct žen. Plavci si mohli vybrat trasu 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů dlouhou,“ řekl jeden z hlavních organizátorů Michal Mucha. Dodal, že tyto už sedmé letošní závody se uskutečnily v rámci Českého poháru zimního plavání a ani tentokrát se neobešly bez speciálních bezpečnostních opatření.

Kromě lékaře asistovali při závodu i hasiči a potápěči. Někteří z nich plavali, ostatní hlídali soutěžící z motorového člunu. „To všechno i přes to, že jsou to vesměs zkušení plavci,“ poznamenal Mucha.

Voda o teplotě pouhých 9,8 stupňů celsia nakonec žádného ze závodníků neodradila.

„Řekl bych, že byla velice příjemná, hlavně díky tomu, že celý den krásně svítilo sluníčko. Takové osvěžení doporučuji všem,“ řekl nejstarší účastník Nicek, který ve svém věku uplaval trasu sto metrů dlouhou.

Zároveň ale upozornil, že nic se nemá přehánět. Lidé by se podle něj měli otužovat přirozeně. To znamená chodit pravidelně plavat od léta a na podzim a v zimě plynule pokračovat. „Pro tělo to nebude takový šok. Zvykne si a nakonec mu to bude příjemné,“ poznamenal.