Sinice v plumlovské přehradě by se letos už množit neměly. Specialisté totiž od neděle až do středy nalili do vod nádrže 125 tun tekuté chemikálie PAX 18. Tato látka obsahuje hliník, který váže fosfor ve vodě. Právě nežádoucí fosfor způsobuje masivní množení jedovatých cyanobakterií.

„Děláme vše pro to, aby voda v plumlovské přehradě byla ke koupání,“ prohlásil ředitel správy Povodí Moravy Antonín Tůma. A proč se PAX aplikoval už teď, v polovině června?

„V neděli jsme naměřili šedesát tisíc buněk sinic na mililitr přehradní vody. To je hodně. Bezodkladně jsme tedy začali s aplikací PAXu,“ vysvětlil Tůma.
Výsledky použití chemikálie se ihned projevily na kvalitě vody. „Průhlednost se zvýšila z pouhých třiceti centimetrů na necelé tři metry,“ uvedl šéf správy Povodí.

V minulém roce se chemikálie nalila do vody až v polovině prázdnin. Sinice ihned po zásahu zmizely, ale plavci se na pláže už ve větším počtu nevrátili. Proti cyanobakteriím se přitom použilo téměř shodné množství PAXu jako letos.

Některé obyvatele Mostkovic museli ovšem odborníci v roce 2007 uklidňovat. Místní lidé se totiž obávali toho, že jeich studny budou zamořeny toxickým hliníkem obsaženým v chemikálii. Sloučenina hliníku s fosforem je ale jen stěží rozpustná.

Antonín Tůma navíc zdůraznil, že specialisté nejen pravidelně „počítají“ sinice a měří toxiny v nádrži, ale hodnotí i kyselost vody, odebírají vzorky bahna a rybího masa. „Sledujeme dopady aplikace PAXu i na ostatní vodní organismy,“ podotkl Tůma.

Kvalitou vody v plumlovské přehradě se přitom zabývají i prostějovští hygienici. Ti nezávisle na Povodí Moravy odebírají vzorky každý druhý týden. Činí tak od poloviny května a budou v tom pokračovat až do září.

Naposledy byli hygienici u přehrady v pondělí, přičemž výsledky svých měření zveřejní ve čtvrtek.

Podle šéfky prostějovských hygieniků Dáši Bartošové lze předpokládat, že se po aplikaci PAXu kvalita vody zlepšila. „Všem rekreantům přeji, aby se mohli koupat celou sezónu,“ poznamenala.