„Proč nejsou nikde žádné diskuze na téma nového parkovacího systému v Prostějově?" ptal se například Radim Götz.

Götz bydlí právě v zóně, kterou radnice hodlá zpoplatnit.

„Přijde mi to ze strany zastupitelů zákeřné vůči těm, co bydlí v centru. Takto si oživení centra nepředstavuji," vzkázal Götz a upozornil, že uzávěrka řízení je k 30. lednu 2013.

Závory? Nesmysl, někdo je brzy urazí

Aleš Hájek, další z obyvatel centra, s Radimem Götzem souhlasí.

„Lidí se nikdo neptal, jaký mají názor na parkování v centru," konstatoval Hájek. Teprve z plánů zveřejněných v rámci výběrového řízení se Hájek dozvěděl, že na velkém parkovišti u „Telecomu" – tedy na Újezdě, mají vyrůst závory.

„Podle mě je dávat někam závory nesmysl. Někdo je brzy urazí," zamýšlel se Aleš Hájek.

Rezidentní karty

Cílem výběrového řízení je alespoň dle oficiálního vyjádření magistrátu zavést v centru města jednoduchý, přehledný a fungující systém parkování. Budou prý zrušena všechna vyhrazená stání pro jednotlivce nebo skupiny.

„Výjimku tvoří pouze vyhrazená místa pro osoby se sníženou pohyblivostí – označení vozidel O1 a pro služební vozy Městské policie a Policie České republiky," konstatovala náměstkyně primátora Alena Rašková.

Obyvatelé centra však dostanou možnost koupit si podle lokality, která je nejblíže jejich domovům, pět typů rezidentních karet, jež jim umožní stát kdekoliv na vyhrazených parkovištích pro rezidenty.

„V obdobném režimu budou fungovat abonentní karty pro podnikatele a firmy," poznamenal náměstek primátora Jiří Pospíšil. Rezidentní parkovací karta má přijít na tři tisíce korun za rok pro první vozidlo, u abonentní karty pro podnikatelské subjekty má jít o částku pět tisíc korun za rok.

Proč se nediskutovalo? Jde o citlivé téma

„S veřejností jsme problematiku nového systému parkování nediskutovali, protože jde o citlivé téma," vysvětlila náměstkyně primátora Alena Rašková. Ubezpečila, že hodinové parkovné se podle všeho zvyšovat nebude. „V návrhu změn jeho navýšení není," řekla Rašková.

Protože parkovacích stání magistrát v centru víc než nyní nabídnout řidičům nemůže, rezidenční a abonentní karty budou k dispozici stále jen pro část zájemců.

„Všichni žadatelé mít karty nebudou. Míst k parkování je málo," potvrdila náměstkyně Alena Rašková.

Budoucí správce zabezpečí výběr parkovného a jejich správu na své náklady, stejně tak výdej parkovacích karet pro abonenty a rezidenty. Parkovné a parkovací karty bude prodávat na účet města, jemuž bude hradit nájemné.

Jakého území se budou opatření týkat?

Od nového opatření si vedení města slibuje lehce pamatovatelný systém parkování v centru s důrazem na zajištění potřeb parkování rezidentů, vytvoření možnosti abonentního stání a nabídky všech zbývajících stání návštěvníkům centra ve formě placených stání. Řešené území je vymezeno ulicemi Vápenice, Újezd, Wolkerova, Palackého a Blahoslavova. Navíc se týká ještě ulice Mlýnské, parkoviště na ulici Brněnské a Hliníky.