VYBERTE SI REGION

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

23.2.2016
SDÍLEJ:

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana SlavotínkováAutor: Agel/Daniel Merhout

„Jsme rádi, že vás tady můžeme přivítat, a budeme ještě raději, když vás dostaneme na konec programu. Proces hubnutí není jednoduchý, ale můžu vám zaručit, že když uděláte, co vám řekneme, bude to fungovat. Ale když to dělat nebudete, tak to opravdu fungovat nebude," přivítal účastnice kurzu Radim Šlachta, vedoucí centra sportovní a preventivní medicíny.

Jak si bojovníci s kily navíc povedou? To můžete sledovat i vy, čtenáři, a to vždy ve středečním vydání Prostějovského týdne a s menší prodlevou i na webových stránkách Prostějovského deníku.Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - výživová poradkyně Ilona Pánková

Hlavní organizátorkou projektu je výživová poradkyně Ilona Pánková ( na snímku vpravo), se kterou jsme si povídaly o hubnutí a jeho úskalích.

Pracujete s lidmi s nadváhou již sedm let. Setkala jste se s nějakým zajímavým případem?

Specifický je každý klient, protože každý je jiný a s každým se pracuje jinak. Jednou však přišla do ordinace celá rodina, kdy maminka, tatínek a dcera byli obézní, akorát jejich desetiletý syn byl hubený. Říkala jsem si, že je fajn, že se kvůli němu chtějí vydat zdravou cestou, ale ukázalo se, že přišli právě kvůli synovi. Chtěli totiž poradit, co mají dělat s tím, že je jejich syn hubený, že to není normální a že by měl přibrat několik kilogramů. Já jsem jim řekla, že syn je naprosto v pořádku, ale že by bylo dobré, aby oni upravili svůj životní styl. Tehdy jsem neuspěla, ale po půl roce se vrátila celá rodina do ordinace s tím, že přehodnotili situaci a chtějí jít do redukce. To mě moc potěšilo.

Redukci váhy však řešíme i u lidí po bariatrických operacích, kdy se nám podařilo u jedné paní shodit 45 kilogramů. Spoustě lidí dá podmět kamarádka či kamarád, kterým se podařilo zhubnout, a oni vidí, že to jde. Pro někoho je veliký úspěch, když zhubne i pět kilogramů. Redukujeme od kila až po desítky kil.

Nejvíc nás ale potěší, když klient zůstane u zdravého životního stylu. Redukce sice probíhá půl roku, ale důležité je nejen shodit, ale zůstat u zdravého životního stylu.

Jakých největších chyb se lidé při snaze zhubnout dopouštějí?

Ženy většinou přestanou jíst, což je největší problém. Sníží si metabolický obrat, tělo začne méně spalovat, a protože jezením – nejezením potřebuje šetřit, aby mělo dostatek energie nejen pro životní funkce, ale pro celé fungování organismu, začne ukládat do tukových zásob. Dalším problémem je nepravidelný režim, kdy lidé jedí nárazově, špatná skladba stravy i nedostatek spánku. Největším problémem je pak nedostatek pohybu. Hubnutí je však i o psychické pohodě. Člověku, který je v klidu a nemá stres, anebo ho dokáže určitým způsobem eliminovat, se lépe hubne. Psychická pohoda je důležitá.Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících

Kdy je nejlepší začít hubnout?

Ono se říká, že právě v tento čas, tedy na konci zimy, začátku jara. Když přijde klientka před Vánoci, tak je vidět, že to myslí vážně, protože většina lidí to odkládá až po Vánocích a po Novém roce. Také když začne člověk pociťovat, že není něco tak, jak by mělo, je potřeba s tím začít něco dělat. Klienti k nám chodí s vícero důvodů, často jejich snaha zhubnout souvisí s velkou životní událostí, jako je svatba, ženy chtějí shazovat kilogramy po porodu nebo ve chvíli, kdy se partner poohlíží po jiné. Často je impulsem nějaký zlomový bod. Redukce je nejen o tom, že chci, ale že pro to musím něco udělat. A čím víc kilogramů musím redukovat, tím je cesta těžší.

Máte před sebou tříměsíční práci s vítězi soutěže. Každý má jiné povolání a jinou povahu. Jak budete soutěžící motivovat?

Důležitá je vstupní konzultace, abychom se o klientech dozvěděli více. Nejen jejich zdravotní stav, ale i stravovací návyky, co mají rádi a co naopak ne. Osobní kontakt je vždycky lepší. Teď jsme na začátku programu a dámy se mezi sebou neznají, ale když jsme dělali ten stejný program s Prostějovským deníkem před dvěma lety, na jeho konci zůstali účastníci v kontaktu a dodnes si píší nebo spolu chodí cvičit.

Co by si měli výherci z tříměsíčního programu redukce váhy odnést?

Kromě toho, že by měli být o pár kilogramů lehčí, by si měli umět vytvořit jídelníčky a udělat si denní režim. Aby si naplánovali, kdy jíst, chodit cvičit a uměli to skloubit s prací. Také by měli mít a doufám, že budou mít, kladný vztah k pohybové aktivitě. A doufám, že kromě kladného vztahu ke zdravému životnímu stylu si odnesou i nová přátelství a nové kontakty. 

RECEPTY

Avokádová pomazánka

1 avokádo, šťáva z čerstvého citronu, 2 lžíce bílého jogurtu (do 3 % tuku), sůl, pepř.

Avokádo oloupeme, vyndáme pecku, vidličkou rozmačkáme, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a bílý jogurt, zamícháme. Pozor – avokádo musí být zralé, nezralé je hořké!

Losos v jogurtu

100g filet z lososa, 50g celer, jogurt 150g, kopr, bazalka, česnek, olivový olej.

Kousky lososa naložíme do směsi jogurtu, kopru, bazalky, česneku, necháme odležet v lednici. Celer nakrájíme na kolečka, poklademe do pekáče, který jsme lehce pokapali olivovým olejem, a na to dáme odleženého lososa, dáme péct cca 10–15min. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.

Čočkový salát s jemnou zálivkou

Vařená čočka 180g, na zálivku (olivový olej 5g, vinný ocet, sůl, pepř, česnek, cibule), okurka salátová 100g, paprika žlutá 100g, šunka 96% masa 50g, petrželka, bobkový list, nové koření.

Čočku dáme do osolené vody a vaříme doměkka (pro pikantnější chuť můžeme přidat cibuli, bobkový list, nové koření). Metličkou rozšleháme olej, ocet, sůl, pepř a nadrobno nasekaný česnek a cibuli (zálivka). Okurku, papriku, šunku nakrájíme na menší kousky, přidáme uvařenou vychladlou čočku a vše promícháme. Zalijeme zálivkou a posypeme petrželkou.

Losos s bramborovými chipsy a polníčkem

100g losos, tymián snítka, sůl, pepř, salát polníček, olivový olej 5g, citron, 200g brambor

Plátek lososa osolíme a opepříme, potřeme olejem, zasypeme natrhaným tymiánem a dáme do alobalu péct do trouby. Salátové lístky natrháme, zakápneme olejem, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Brambory omyjeme, nakrájíme na kolečka, dáme na plech s pečícím papírem a upečeme. Lze podávat i s vařenými bramborami, bramborovou kaší.

Kuřecí salát s pomerančem a kiwi

Jarní cibulka 25g, chléb celozrnný plátek, 1 kiwi, 100g kuřecí prsa, ledový salát, olivový olej 5g, pažitka, 1 velký pomeranč, sezamové semínko 10g, jablečný ocet.

Kuřecí maso uvaříme v páře. Vychladlé nakrájíme na tenké kousky. Pomeranč a kiwi nakrájíme na drobné kousky. Cibulku nakrájíme na kolečka. Pažitku najemno nakrájíme. Salát natrháme na kousky. V míse vše smícháme a přidáme zálivku z octa jablečného, oleje, soli, pepře, pažitky a sezamových semínek.

Krůtí guláš s vařenými těstovinami

Krůtí maso 100g, řepkový olej 5g, cibule, mletá paprika, sůl, pepř, rajčata 200g (můžou být loupaná z plechovky), semolinové těstoviny

Na lžičce řepkového oleje orestujeme cibuli (neustále mícháme a podléváme horkou vodou), až zesklovatí. Přidáme nakrájené maso a papriku (společně orestujeme), přidáme pepř a 20 min. vaříme v tlakovém hrnci. Poté přidáme nakrájená čerstvá rajčata (bez slupky) nebo z plechovky. Necháme vyvařit vodu. Podáváme s vařenými těstovinami „al-dente". Stejným způsobem lze vařit i z hovězího masa. K masu můžeme přidat také hlívu ústřičnou.

Ovesné lívanečky

1 celé vajíčko, 50g ovesných vloček, javorový sirup, polotučné mléko, tvaroh nižší obsah tuku 50g, třtinový cukr 4g, skořice.

Vejce smícháme s cukrem, vločkami, tvarohem a troškou mléka, přidáme skořici. Směs nalijeme na pánev a nasucho pečeme dozlatova. Nakonec poléváme javorovým sirupem.

Autor: Hana Masaříková

23.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Užijte si letní dny s Deníkem

Region - Získejte super dárky pro letní radovánky. 

Invaze Keltů v Plumlově pokračuje. Dorazili již popatnácté

Plumlov – Runy, druidové, kilty, medovina a výborná hudba. To vše si mohli návštěvníci užít v pátek a v sobotu při patnáctém ročníku Keltské noci v autokempu Žralok.

Maskotem výstavy chovatelů v Plumlově se stal Asterix

Plumlov – Sobota u Plumlovského zámku nepatřila jen Keltské noci, ale i teddy králíčkům, kterých se tu díky Svazu chovatelů v Plumlově. Návštěvníci tak mohli zhlédnout více než 160 těchto roztomilých zvířat. Nechybělo ani vyhlašování o nejkrásnější mazlíčky. Maskotem výstavy byl Asterix, který jako jediný pobíhal volně mezi návštěníky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.