Cestu do výpusti plumlovské přehrady, v níž měla voda tři a půl stupně nad nulou, si nakonec našly všechny generace. Řada z účastníků se pak na akci ukázala už poněkolikáté.

„Je vidět, že se zde dala dohromady dobrá parta lidí," uvedl pořadatel akce Michal Mucha, který se tentokrát ze zdravotních důvodů zimní koupele zdržel.

Mnozí další plavci však neodolali. Do vody se jich nakonec vrhlo devadesát dva, tedy stejný počet jako v minulém ročníku. Ještě předtím však organizátoři ocenili muže ze svého středu. Bohumil Pácl totiž oslavil pětasedmdesátiny a coby oslavenec a pravidelný účastník měl nejen tu čest zhodnotit teplotu vody jako první, ale dostal také dárek: album s fotografiemi, na kterých je zachycená každá otužilecká akce, jenž se za posledních osm let zúčastnil.

Za ním se postupně do vody vydaly další desítky nadšenců. Někteří zvolili běžný koupací úbor, jiní si však se svým zevnějškem vyhráli. K vidění tak byl severský válečník či muži v dámských úborech.

„Pokaždé mám jiný kostým. Už jsem byla například za Karkulku. Mám skoro hotovou masku na příště," prozradila sedmapadesátiletá Věra Kubanová, která se na akci objevila popáté. Tentokrát v převlečení za klauna.

S navlečením do kostýmu a následným vrhnutím do prosincové vody neváhal ani David Valkovič. I on patří k pravidelným účastníkům.

„Voda byla dobrá, akorát tam plavou jakési řasy. Jen škoda, že není sníh," sdělil po té, co si na několik minut vyzkoušel vodu ve výpusti. Ani Michala Muchu příliš netrápilo počasí ale spíše technické problémy. Ocitl se však také v roli moderátora jenže se musel obejít bez pomoci mikrofonu.

„Mrzí mě problémy s elektřinou. Snad pro příští ročník seženeme sponzora, který by poskytl elektrocentrálu," zadoufal pravidelný pořadatel akcí oddílu dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov.