Ve středu profesionální rybáři z Povodí Moravy slovili lagunu u Valáška jinak vypuštěné plumlovské přehrady. Podběrákem sesbírali z lodě metráky ryb, které převezly do nedalekého rybníka Bidelce v Plumlově a do přehrádek na říčce Romži u Smržic.

„V laguně jsme odlovili zhruba tři metráky ryb," sdělil Ivo Krechler, šéf rybolovné čety. Dodal, že ve čtvrtek sloví ještě odvodňovací kanál. „Tím nejspíš záchranný odlov ryb v přehradě uzavřeme," řekl Krechler.

Odlov ryb v laguně u Valáška na Plumlovské přehradě

Pavla Koska, hospodáře prostějovských sportovní rybářů, překvapilo množství a kondice odlovených amurů. „Je vidět, že se jim v laguně dařilo," usmíval se, když prohlížel zhruba sedmdesát centimetrů dlouhé ryby. Poukázal na dostatek vhodné potravy. „Podívejte se, jak kolem laguny narostl orobinec. Pro tyto býložravé ryby jsou jeho mladé pupeny pochoutkou," řekl Kosek.

Nejvíc bylo cejnů

Odhad, že v laguně budou tisíce malých kapříků, nevyšel. Na počet kusů odlovených ryb dominovaly stejně jako při loňských a předloňských odlovech cejni.

„V každé takové přehradě se cejni dokážou přemnožit. Já bych je do takových vod ani nedával. Patří nejspíš jen do pomalu tekoucí velké řeky," zamýšlel se na břehu laguny Kosek.

Odlov ryb v laguně u Valáška na Plumlovské přehradě

Před odlovem musel strojník bagru prohrábnout lžící odvodňovací kanál. Voda v laguně pak opadla a rybáři vyrazili v plechovém člunu poháněném motorem na elektrolov.

„Rybolovné agregáty jsou konstruovány tak, aby rybu co nejšetrněji omráčily, ale nezranily," ubezpečil biolog Petr Loyka, který nad revitalizací přehrady vykonává doborný dozor. Připomněl, že počátek zavádění elektrolovu speciálními technickými zařízeními u nás spadá do šedesátých let minulého století. Loyka zdůraznil, že rybolovný agragát je výbavou například i výzkumných týmů, vědeckých institucí či škol a nelze ho nahradit žádnou jinou metodou.

Koi kapr?

Koi kapr je vyšlechtěn z divoké formy kapra, který se od našeho domácího liší podstatně delším a hubenějším tvarem těla. První křížení kaprů bylo zaznamenáno již před 2000 lety v Číně, odkud se později jejich chov rozšířil do Japonska, kde si časem tyto ryby získaly obrovskou popularitu a staly se symbolem pro štěstí, úspěch a dlouhověkost.(koikapr.cz)