Biometr provádí výpočty a ve své paměti má vzorce pro krátkozraké a dalekozraké oči, ale také pro oči po předchozích laserových operací refrakčních vad.

„Nový moderní přístroj bezkontaktně změří parametry oka, jako například poloměr zakřivení rohovky, průměr rohovky či hloubku přední komory. Tyto údaje jsou nezbytné pro přesný výpočet optické mohutnosti nitrooční čočky při operaci šedého zákalu,“ popsal primář očního oddělení prostějovské nemocnice Petr Frgál.

Oční oddělení nemocnice provádí operace šedého zákalu, při kterých je nutné přesné předoperační měření optické vady očí.

„Dosud jsme tato měření prováděli na ultrazvukových přístrojích, které však nedosahují přesnosti potřebné pro výpočet multifokálních a torických čoček,“ vysvětlil primář, na jehož oddělení se ročně ošetří zhruba 13 tisíc pacientů. Asi 500 lidí každoročně absolvuje operaci šedého zákalu, které je v současnosti nejvíce prováděným zákrokem v oční chirurgii.

Zájemci o vyšetření se mohou s doporučením lékaře objednat na čísle 582 315 510. Vyšetření je plně hrazeno zdravotními pojišťovnami. (kac)