Třetí ročník akce ve čtvrtek na fotbalovém hřišti v Nezamyslicích uspořádalo Občanské sdružení Patříme k sobě. Záštitu nad ním převzala bývalá ministryně vnitra Vlasta Parkanová.

Během zábavného dopoledne se sešli příslušníci armády, policie a hasičů s dětmi, mládeží a zdravotně či mentálně postiženými občany nejen z Nezamyslic, ale i ze širokého okolí.

„Důležité bylo, že nám letos vyšlo počasí. Také jsem rád, že kromě mnoha dalších dorazili i klienti Domova na zámku z Nezamyslic,“ pochvaloval si Martin Dostál z pořádajícího sdružení.

K vidění byly i ukázky z Musada

Na programu byly mimo jiné ukázky výcviku dravých ptáků, speciálního bojového umění Musado v podání špičkových vojenských instruktorů či mistrovství Nezamyslic v přesnost přistání za účasti juniorské reprezentace České republiky z Dukly Prostějov.

Coby vyvrcholení dopoledne bylo připravena demonstrace záchrany člověka z nepřístupného místa, kdy je zapotřebí využít možností, které skýtá jedině vrtulník. Při ní se obří helikoptéra dlouhé minuty před zraky stovek diváků vznášela přímo nad plochou hřiště v Nezamyslicích, zatímco dva vojáci přivazovali cvičnou osobu lany. Na nich pak byla vtažena do útrob vrtulníku.

„Věděl jsem, že vojáci bojují, ale až do dneška jsem netušil, že i zachraňují,“ svěřil se pří této příležitosti osmiletý Petr z Masarykovi Základní školy v Nezamyslicích.