„Když jsme s přítelem hledali byt, původně jsme chtěli nějaký, který bychom si mohli zrekonstruovat a opravit si ho podle svého. Rekonstrukce nám trvala asi tři měsíce a bylo to finančně náročné, protože jsme zároveň platili hypotéku na nový byt a k tomu ještě nájem ve starém bytě. Ale zase mám byt podle svých představ. Moc si ale nedokážu představit, že bych se pustila do oprav bytu, který mám jenom v pronájmu. I když představa, že bych nemusela po nějakou dobu platit nájem, se mi líbí," míní Michaela Slavíčková.

Zvýšený zájem o pronájem bytu spojený s opravami vlastním nákladem zaznamenala prostějovská radnice v loňském roce.

„To jsme schválili přidělení bytů devíti zájemcům. V pěti případech už jsou opravy hotové, jeden žadatel je dokončuje a zbývající ještě probíhají.

Nevíme, co za zvýšeným zájmem stojí, možná si lidé uvědomili, že je to dobrá investice," uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Zdařilé rekonstrukce

Město nabízí k pronájmu byty, které jsou ve špatném technickém stavu.

„Lidé se zaváží, že provedou v bytě opravy podle pokynů Domovní správy, jejich investici jim pak město v plné výši započítá do budoucí úhrady stanoveného nájemného," vysvětlila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

„Například v domě ve Svatoplukově ulici číslo patnáct město tímto způsobem pronajalo v minulých letech už čtyři byty. Zejména opravy posledních dvou pronajatých bytů jsou velmi zdařilé, zájemci si tady s použitím moderních prvků vytvořili opravdu kvalitní bydlení. Stejné hodnocení si zaslouží i dvě bytové jednotky v domě na Palackého třídě 2," zhodnotil Jiří Pospíšil.

15 milionů na opravy městských bytů

Radnice se v letošním roce rozhodla investovat více peněž i do oprav a údržby městských bytů, kterých vlastní po hromadné privatizaci zhruba tisíc. Jedná se o bydlení na Šárce, Zrzavého a Jezdecké.

Opravy bytových jednotek stojí město zhruba deset milionů korun ročně, letos půjde na údržbu o pět milionů korun více. Podle radnice však ještě nemusí jít o konečnou částku.

„Není to ještě částka, jakou bychom si představovali. Uvidíme, jak se bude Prostějovu dařit ve sdílených daních," řekl primátor města Miroslav Pišťák s tím, že ačkoli se radnice snaží bytový fond postupně zlepšovat, na kompletní rekonstrukce nemá dostatek peněz.

„Jsem rád, že bytové domy, které se nám podařilo prodat, jsou díky dobrému úmyslu kupujících v dobrém stavu a soukromí majitelé se dokáží o svůj majetek vzorně postarat. Je to dobrá vizitka města," řekl prostějovský primátor. (ham)