„Je mi přes padesát a zažila jsem dobu jejich největší slávu," reagovala Jitka Kašparová, která má v Olomouci dámské krejčovství.

„Pád OP Prostějov vnímám jako největší katastrofu českého oděvního průmyslu. Byla to značka kvality," doplnila žena, která v prostějovské oděvní škole studovala a v podniku byla na praxi, takže se i chvíli dívala, jak u šicích strojů dávají dohromady vyhledávané kalhoty, saka, šaty.

Vedle toho, že lidem šije oblečení podle jejich přání a na jejich postavy, také spravuje obnošené kousky. A s těmi, které kdysi opustily pásy OP Prostějov, se setkává celkem běžně.

„Pokud někdo donese něco staršího, na čem mu záleží, pak je to z OP Prostějov. Protože to vydrží. Třeba sako ušité před pětadvaceti lety, a pořád se v něm dá chodit. Lidem je líto se s ním rozloučit. Nebo se zabere nebo naopak povolí a sako zdědí syn. I to se děje," chválila prostějovského výrobce.

Sama si většinou oblečení na sebe šila a šije, ale její manžel si pořídil svršky z OP Prostějov.

„Manžel měl plášť z OP. Byl to pěkný kousek a každý, kdo si od nich koupil oblek nebo kabát, ten ví, že to byla v podstatě ozdoba šatníku," uvedla dámská krejčová.

Kvalitu OP Prostějov potvrzují i jiné švadleny, které lidem po letech opravují obnošené šatstvo.

„Byla to kvalitní firma. Dobrá značka. Ještě dnes zkracujeme kalhoty, opravujeme saka, zřejmě se k nim lidé po letech vracejí nebo se dědí. Investice do této značky se určitě vyplatila," potvrdila Jindřiška Slezáková, která opravuje oděvy na opačném konci Olomouce.

„Když jsme se se zákaznicí bavily o chystaném odstřelu, vzpomněla, že tam pracovala a co tehdy Oděvní podnik znamenal. Kroutily jsme hlavou, jak je toto možné. Je to smutné," uzavřela Jitka Kašparová.