„Už abych se tam mohla vypravit. Podobný obchod mi v Prostějově hodně chybí,“ těší se na nákupy Prostějovanka Marie Hájková.

Kdy se ale začne ráj kutilů na pomezí Prostějova a Držovic budovat, na kolik přijde peněz a kdy do jeho bran vstoupí první zákazník, to je zatím ve hvězdách.

„Nelze zatím předpokládat, kdy ke stavbě dojde. Počkáme, až získáme stavební povolení,“ sdělil Pavel Němeček, projektový manager investorské firmy Sallerova výstavba se sídlem v Otvicích u Chomutova.

O ceně nechtěl také mluvit. „Dosud nemáme generálního dodavatele stavby,“ informoval.

Jisté je, že obchody v areálu u výpadovky na dálnici nebudou z nejmenších. „Jen market OBI zabere plochu velkou zhruba jako fotbalové hřiště,“ uvedla Věra Netušilová z prostějovského stavebního úřadu.

Podotkla, že v bývalém průmyslovém areálu vznikne i obchodní zóna o ploše větší, než jakou zabere samotné OBI. Investor tam ale postaví i supermarket Plus. „Ten bude co do rozměrů poloviční proti hobby marketu,“ popsala Netušilová.

Řidiči nemusejí mít obavu, že by kvůli stavbám pro ně už nezbylo místo. „Na parkovišti bude místo pro 262 vozů, z čehož čtrnáct stání bude vyhrazeno pro zdravotně postižené spoluobčany,“ sdělila Netušilová.

Příjezd k marketu bude řešen novou okružní křižovatkou. „ Původní styková křižovatka naproti hypermarketu Tesco bude rozšířena o čtvrté rameno,“ nastínila stavební technička.

Investor nezapomněl ani na pěší. Zbuduje pro ně chodníky.

Dešťovou vodu ze střech marketů využijí k zalévání

Zajímavé je, že vodu ze střech chtějí v nákupním areálu využít k zalévání zeleně. „Dešťová voda bude svedena do zásobní podzemní nádrže, odkud ji pak mohou pro zálivku vysázených stromů odčerpávat,“ podotkla Netušilová.

Naopak voda z parkovišť musí projít očistou. „Bude procházet přes odlučovač olejů a ropných látek,“ vysvětlila úřednice. Poté už vyústí do říčky Hloučely. Ostatně stejně jako přebytek vody ze střech.

Podle hydrobiologa Miloše Holzera by mohlo vyústění vod z areálu narušit ekosystém říčky. „Jistá rizika vodním organismům hrozí. Investor by však měl mít zpracované průzkumy,“ míní Holzer.

Pavel Němeček, zástupce investora, si nevybaví, zda-li firma posuzovala právě tento aspekt. „Všechny možné průzkumy, aby byl projekt výstavby v pořádku, jsme ale jistě prováděli,“ ubezpečil.