Ta začala ve chvíli vzniku druhého hokejového klubu, gradovala pak zjištěním, že LHK Jestřábi Prostějov mají na sebe, respektive na svého předsedu Michala Tomigu, vystavené exekuce. Což je překážkou pro zisk dotací.

Tomiga sice ze spolku Jestřábů odstoupil, ukázalo se však, že jeho nástupce Vladislav Odstrčil se potýká se stejným problémem.

Podle veřejně dostupných dokumentů České exekutorské komory je na něj totiž nyní podáno patnáct exekucí. Na tuto skutečnost upozornila redakci zastupitelka Hana Naiclerová, přičemž data redakce Deníku dohledala a potvrdila.

„Myslíte, že to je normální, že město tam pořád chce cpát dotační peníze pro děti? Prý stále nechtějí SK 1913 proplatit tu celoroční podporu činnosti dle řádné žádosti,“ uvedla k tomu Hana Naiclerová, která fungování Jestřábů v poslední době kritizuje.

V Čechách pod Kosířem pokračují práce na rozšíření Muzea historických kočárů Mylord
Muzeum kočárů pod Kosířem přidává patro. "Dostáváme se na světovou úroveň"

„Došlo k omylu, ne k rozkradení dotace,“ zdůraznil.

Zastání našel také u svého kolegy, generálního manažera Jaroslava Luňáka.

„Jeho působení bez chyb nebylo, existovaly i výhrady ze strany rodičů. Co se týká dotace, tak o ni žádal v době, kdy exekuce existovaly, byly ale zrušené všechny příkazy. Nebyl to ale úmysl, peníze nedostal a město si je proplácelo samo,“ řekl svůj pohled na věc na nedávné tiskové konferenci.

Rašková: O hokeji už snad ani nechci slyšet

Kromě nesrovnalostí s exekucemi se však prostějovský hokej už téměř rok potýká i s tím, že ve městě existují dva hokejové kluby, které spolu vedou spor o led, částečně také o peníze z veřejných rozpočtů.

„Těžko se mi k tomu vyjadřuje, o hokeji už snad ani nechci slyšet. O exekucích na Vladislava Odstrčila vím. Netuším ale, jak z toho ven, jsem ze situace nešťastná,“ připustila primátorka Prostějova Alena Rašková.

Kvůli tomu, aby došlo k vyřešení sporu klubů a zároveň problémů s exekucemi zatíženými představiteli Jestřábů vznikla i komise s účastí zastupitelských klubů. Ta však zatím podle primátorky nepřinesla řešení. Situace by se ale mohla již brzo změnit.

„Chystáme se na poslední zasedání komise, které bude bez účasti klubů. Záležitost kolem pana doktora Odstrčila jsou pro nás překvapením a i k nim zaujmeme stanovisko,“ řekl jeden z členů komise, František Jura, který je zároveň náměstkem hejtmana pro oblast sportu.

Majer: Je mi smutno z toho, co se děje

Kauzy týkající se prostějovského hokeje sledují i jeho někdejší aktéři. Třeba trenér mládeže Lukáš Majer.

„Musím říct, že jako prostějovákovi je mi smutno z toho, co se děje. Je mi líto hráčů, a dětí, kteří jsou v tomto vychováváni. Držím palce selskému rozumu a přeji si aby potenciál padesátitisícového města, zázemí a lidi, kteří by mohli pro prostějovský hokej pracovat, byl využit co nejdříve a ve prospěch děti. To, co se kolem hokeje v Prostějově děje, nemá s prostředím pro výchovu hráčů nic společného,“ řekl k dění v Prostějově, kde sám jako trenér dětí působil.

Jak politikům, tak činovníkům klubů nyní utíká čas. Datum přihlášek do soutěží na sezónu 2017/2018 je totiž stanovené na poslední den v květnu. Pokud se do té doby nejasnosti kolem finanční stránky klubů a hlavně způsob rozdělování peněz mezi ně nepodaří vyřešit, hrozí jim vážné komplikace. Třeba hokejoví Jestřábi totiž patří mezi největší příjemce městských dotací.

Zastupitelé více než dvě a půl hodiny debatovali nad hokejem. Výsledkem je pracovní skupina, která se jím bude zabývat, a proplácení ledu oběma prostějovským klubům do dubna.
Hokejové kluby svádí nesmlouvavý boj. Prostějov zaplatí led oběma
Protivanov
Nejvíce rodáků zůstává na Drahanské vrchovině