Nebylo divu: na trh se totiž dostala nová kniha a to o Prostějově.

Publikace s názvem Prostějov - Hanácký Jeruzalém spatřila oficiálně světlo světa až při svém pondělním křtu.

Na něj dorazili i oba autoři: středoškolský učitel a zastupitel Marek Moudrý a také student, nyní již absolvent, Střední odborné školy podnikání a obchodu Petr Komárek.

Malí Jestřábi v akci - trénink mladších žáků
Jestřábi odstoupili od smlouvy s SK Prostějov 1913



Dvojice postupně představila některé fotografie známých i méně známých míst v Prostějově, třeba prakticky neznámou druhou zachovanou baštu z městského opevnění. Také však důvody, které je vedly k sepsání knihy.

"Poslední obrazová kniha o Prostějově vznikla na konci osmdesátých let, ta naše je tedy poněkud jiná. Nachází se v ní i informace o kultuře a sportu ve městě," prozradil Petr Komárek.

Kniha se skládá z šesti částí, z nichž jedna se věnuje i parkům a také biokoridoru Hloučela.

Jak ale název napovídá, zcela zapomenuto nebylo ani na židovskou minulost města. Autoři tak vzpomenuli třeba prostějovský unikát, tedy existenci hned dvou židovských ghett.

Rozhledna na Kosíři
Kdy otevře rozhledna na Kosíři? Má plán oprav

Přispěje k uklidnění emocí a smíru?

Neopomněli však ani na současné otázky židovství, třeba rehabilitaci hřbitova ve Studentské ulici. Byť narážky na něj zazněly nepřímo.

"Doufám, že tato knížka přispěje spíše k uklidnění emocí a smíru," sdělil publiku právě během vyprávění o židovském městě.

"Kniha se jmenuje Hanácký Jeruzalém. V tom na Blízkém východě jsem byla a existují tam vedle sebe křesťanské, židovské a muslimské svatostánky. Kéž bychom se i my zde takto dokázali tolerovat," poznamenala pak primátorka Alena Rašková při proslovu po skončení křtu.

Kmotry knihy se pak stali například hokejový trenér Marek Černošek či za knihovnu její ředitel Aleš Procházka.

Značkování kol tzv. syntetickou DNA
V Prostějově začnou značkovat kola neviditelnou ochranou