„Koncem června jsme evidovali 2 157 uchazečů o práci. Míra nezaměstnanosti se dostala na 3,6 procenta,“ uvedl mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl.

Za uplynulý měsíc vyřadili prostějovští úředníci 429 stávajících a přibrali 337 nových uchazečů. Prostějovský úřad práce může svým klientům v těchto dnech nabídnout 851 volných pracovních míst. Žádanými profesemi v regionu jsou stále šičky, švadleny, soustružníci a stavební dělníci.

V databázi uchazečů o zaměstnání v červnu bylo osmašedesát absolventů škol. Oproti minulému měsíci došlo k mírnému poklesu.

„Absolventi k nám v těchto dnech chodí a ptají se na možnosti zaměstnání. Zjišťují, že na trhu práce je velká konkurence a už nyní se proto snaží být v předstihu. Ti, kterým se nepodaří zaměstnání získat, se u nás ve zvýšené míře začnou objevovat koncem srpna,“ poznamenal Tomandl.

Jak dodal, většina absolventů využívá přes prázdniny především brigády, kde získají praxi. „Mnoho absolventů z Prostějovska stále odjíždí přes prázdniny do zahraničí na studijní pobyty jako au-pair,“ dodal Tomandl.