Terezu zvanou Pixlii tak můžou její sledovatelé vidět na sociální síti Instagram dělat hvězdici na okraji střechy panelového domu nebo zhlédnout pochod po rameně jeřábu. To vše dělá devatenáctiletá kaskadérka bez jakéhokoliv jištění.

Lezení po městských budovách dostalo ve světě mladých i své jméno.

„Oficiálně se to jmenuje Rooftopping. Z Ruska se tato záliba rozšířila do celého světa. Jde o to dostat se na nejvyšší místo budovy či konstrukce, a to bez jištění. V podstatě je to velmi podobné jako horolezectví. Jde hlavně o ten pocit být na okraji vysokých budov a ve výškách," přibližuje svou zálibu Tereza, která měla sklony k adrenalinové zábavě již od dětství.

„Od mala to začalo lezením po stromech na zahradě, poté po střeše našeho domu a později se to stupňovalo. Jsou to asi dva roky, co se tomu více věnuji," dodává.

Co je podle devatenáctileté studentky na této zábavě tak fascinujícího? Není to jen o focení a kochání se výhledem, které budovy ve městě nabízejí. „Hodně lidí si stojí za názorem, že je to pouze kvůli fotkám. Více než samotné lezení mě ale baví plánovat, jak se na místo dostaneme. Největší roli hraje ale adrenalin," svěřuje se.

Nemůžu nabádat ostatní

A tak vždy před svým výstupem pečlivě plánuje, jak se dostat na vrchol. „Vždy to nějak jde se na tu střechu dostat, ať už vnitřní částí nebo jinudy. Ale nemůžu tady moc vysvětlovat a nabádat ostatní, aby někam lezli," odmítá vysvětlovat jakékoliv postupy.

Je jasné, že tato zábava může být pro mladší generaci přitažlivá, pro druhé však trnem v oku. Své podporovatele tak hledá prostějovská rooftopperka hlavně na sociálních sítí. Na Instagramu ji sleduje přes dvě tisícovky uživatelů, kteří nadšeně hltají její nově přidané fotografie. „Na Instagramu mám takové své portfolio a lidé to tam berou celkem pozitivně. Přece jen je více lidí, co se tomuto věnuje," říká.

Pozitivně to však vždy nemusí brát ti nejbližší, co se o odvážlivkyni samozřejmě bojí.

„Rodiče na to neměli kladný názor, ale po tom, co vyšel článek na internetových stránkách jednoho známého výrobce energy drinků, pochopili, že je to můj životní styl. Jinak většina přátel mě dost podporuje. Navíc mám přítele, který mi dělá skvělé fotky a občas leze i se mnou," těší mladou studentku, jež i přes nebezpečí hledá nové výzvy.

„Každý výlez je něčím zajímavý, pořád se něco děje. Nejvyšší místo, kde jsem byla, bylo asi okolo 112 metrů. Naštěstí se mi nikdy nic nestalo a neměla jsem žádné problémy," uzavírá Tereza.