„Každý pacient, který přijde do ordinace ke svému lékaři, bude mít možnost využít darovací smlouvy připravené Krajským úřadem Olomouckého kraje. Pacient v případě zájmu podepíše smlouvu o přijetí finančního daru, a to ve výši odpovídající regulačnímu poplatku. Přijetí daru bude dobrovolné. Stejný postup bude i v případě úhrady poplatků za hospitalizaci a pohotovost,“ uvedl ředitel Středomoravské nemocniční Tomáš Uvízl.

Od prvního února očekává provozovatel prostějovské nemocnice i zvýšený zájem zákazníků, kteří si přijdou vyzvednout léky na recept.

„V lékárně budou viditelně označena místa pro výdej léků na recept těch lidí, kteří budou chtít přijmout dar kraje. Samozřejmě zachováme výdejní místa pro ty, kteří této možnosti nebudou chtít využít. Ta budou sloužit nejen těm, kteří dar odmítnou, ale i pro volný prodej za hotové nebo pro pacienty, kteří jsou od regulačních poplatků osvobozeni,“ poznamenal Uvízl s tím, že tím dojde k maximálnímu možnému zkrácení čekací doby různých skupin zákazníků.

„Na nápor se připravují lékárny také navyšováním zásob léčiv, zvažují i reorganizaci provozu,“ dodal.

U dětí do osmnácti let může darovací smlouvu podepsat pouze zákonný zástupce. V případě, že léky na recept hodlá vyzvednout jiná osoba než pacient uvedený v záhlaví receptu nebo zákonný zástupce, musí doložit plnou moc.

„V prostějovské nemocniční lékárně budou připraveny darovací smlouvy na viditelně označeném místě a samozřejmě i prostory, ve kterých bude možné vše vypsat. Administrativní záležitosti spojené s přijetím daru mohou přivodit zdržení především v lékárnách. Věříme, že se nám situaci podaří zvládnout bez zbytečných problémů a ke spokojenosti pacientů. Uděláme pro to maximum. Nevíme ale, nakolik úhrada poplatků formou daru ovlivní rozhodování našich pacientů a kolik jich v této souvislosti přibude v našich ambulancích a lékárnách,“ dodal šéf Středomoravské nemocniční.

Pro sedmdesátiletou Marii Crhonkovou z Prostějova, která každý měsíc chodí k lékaři mimo jiné pro léky na srdce, tlak a žlučník, je vybírání regulačních poplatků citelný zásah do jejího rozpočtu.

„Pokud bych v nemocnici nemusela platit, začala bych chodit tam. U lékaře i v lékárně bych na poplatcích každý měsíc ušetřila přes dvě stě korun, možná i víc. Jen v lékárně zaplatím o minimálně sto padesát korun méně. Pro mě jako důchodkyni, která je sama a platí si nájem jsou to veliké peníze,“ řekla důchodkyně.

„Pokud tato změna nastane, stoupnu si určitě do řady, kde se poplatky budou vracet,“ doplnila.