Prostějovské webové stránky byly vyhodnocené jako druhé nejlepší v celém Olomouckém kraji. Lepší už mají jen v Mohelnice.

„Máme z toho obrovskou radost. Tato podoba stránek funguje od podzimu 2015, takže má za sebou už více jak rok ostrého provozu. Jsme rádi, že to funguje jak má a lidem to pomáhá,“ řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Prostějovské webové stránky jsou pak rozděleny do čtyř částí, a to Občan, Samospráva, Podnikatel a Volný čas. Každý si tak poměrně rychle najde to, co potřebuje.

„Plánujeme ještě rozšiřovat služby našich stránek a chceme se především zaměřit na interakci. Už teď jsou tam nejrůznější mapy, události a nebo objednávky na úřad. Tam všude mohou lidé s radnicí spolupracovat. Označit místa s problémem a podobně,“ vysvětlovala mluvčí radnice.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo umí nejlepší drink? V Prostějově se míchá o Amundsen cup, podívejte se

Město navíc používá i sociální sítě.

„Snažíme se náš web, co nejvíc propojit s facebookem. Informace se tak dostanou i k lidem, kteří na naše stránky nezavítají a nebo je navnadí se k nám podívat,“ usmívala se Jana Gáborová.

Další novinkou v informovanosti Prostějovanů je „hromadná korespondence“. Tato služba pracuje tak, že kdo se zaregistruje dostane nejžhavější novinky rovnou do meilu.

„Nejlepším příkladem je třeba aktuální blokové čištění. Lidé, kteří jsou registrovaní, dostanou přesnou zprávu, kdy bude v jejich ulici úklid a mohou v klidu přeparkovat. Navíc registrace je zcela zdarma,“ zdůraznila Gáborová.

Hromadná korespondence ale dostane k lidem i zprávy o uzavírkách na cestách, odstávce vody nebo energií.

Němčice mají nejlepší elektronické služby

Za podobnou aplikaci pak byly oceněny i Němčice nad Hanou. Ty dokonce se svým mobilním rozhlasem ovládly kategorii Nejlepší elektronické služby.

„Jsme rádi za ocenění služby našim občanům a taky za to, že mají o mobilní rozhlas velký zájem,“ řekla starostka Němčic Ivana Dvořáková.

Město do nové aplikace investovalo osmačtyřicet tisíc korun.

„Občané pak mají tuto službu úplně zadarmo. Jen si aplikaci stáhnou do mobilu a fungují,“ prozradila Marketa Burá, referentka na němčickém odboru vnitřních věcí.

Podle ní je novinka výhodná i pro obec.

„Pokud v některé ulici bude vypnutý elektrický proud, tak my podle té aplikace pošleme včas zprávu všem lidem, kterých se to bude týkat. Takže to pro nikoho nebude nepříjemné překvapení,“ chlubila se Marketa Burá.

„Už se těšíme do Hradce, kde budou oceněni všichni z prvních míst v rámci soutěže Zlatý erb. Chtěla bych taky poděkovat pracovníkům úřadu, je to jejich zásluha,“ dodala hrdá starostka.