Lidé totiž svá auta často odstavují v obytných zónách v místech, kde tato vozidla stát nesmí a zároveň blokují cestu právě třeba technických službám nebo záchranářům.

„Už toho mám dost, volám policii," rozohnil se naposledy minulý týden jeden z pracovníků technických služeb, když popelářské auto při průjezdu ulicí V. Špály blokovala hned dvě vozidla.

„S tímto problémem se setkáváme často. Komplikuje nám to práci, když se nejsme s automobilem schopni dostat až k nádobám na odpad," uvedl například Martin Grepl, ředitel prostějovské společnosti A.S.A., která se stará o odvoz odpadů ve městě. Není přitom sám, kdo se s problémem potýká.

„Stává se, že nemůžeme kvůli špatně zaparkovaným autům projet. Neřeknu vám jak často, je to ale problém," uvedl Miroslav Juránek, který provozuje zdravotní dopravu.

Zatím bez odtahu

Vybízí přitom k ohleduplnosti řidičů. Ti, společně s obyvateli sídlišť, se pak mohou setkat také s houkáním klaksonů.

Řidiči popelářských vozů tak chtějí upozornit majitelé nesprávně zaparkovaných aut na tento nedostatek.

Zatím však podle slov Martina Grepla zůstává však jen při této výstraze.

„Zatím se nestalo, že bychom oslovili městskou policii s požadavkem na odtažení," uvedl muž.

Tato možnost zde však existuje. Například řidiči na sídlišti Hloučela riskují, že mezi bloky domů zaparkované auto už po návratu k němu nenajdou. Nebo ano, jenže obuté.

„Výsledkem takového jednání může být botička nebo také pokuta až dva tisíce korun. S tímto chováním řidičů se setkáváme, lidé nás na něj také upozorňují," prozradila mluvčí městské policie Jana Adámková s tím, že případů kdy městská policie problém řeší je několik měsíčně.