Ti se v některých městských domech musí spokojit se zhoršující se kvalitou bydlení, zároveň však s rostoucím nájmem.

„Víc jak pět let bojujeme o výměnu oken. Nikdo se nestará v jakém stavu dům v Norské ulici 3 je,“ uvádí třeba Dana Doleželová.

A přidává další konkrétní stížnosti. „V domě je plíseň, špatné výtahy, nachází se zde mnohačetné trhliny,“ vypočítává žena.

Podobně pak hovoří také pan Marek, který bydlí sice v jiné části města, ovšem taktéž v městském bytě.

„Na balkóně máme plíseň. Když jsem na další upozornil technika, tak je to prý mech. Měl jsem ale za to, že bydlím v bytě, ne v lese,“ zlobí se nájemník.

„Na Domovní správě mi v lednu říkali, že se to bude řešit. Od té doby se ale nic nestalo,“ nechápe Marek.

Kritikou nešetří ani Petra Pluskalová.

„Babička bydlí v městském bytě něco kolem dvanácti let asi a posledních tak pět marně chodí na byťák hlásit, že jí netěsní okna a radiátor topí na polovinu. Pokaždé bylo řečeno že o problému se ví a že se bude řešit následující rok a tak čeká,“ uvedla žena.

Zdůrazňuje, že problém se nejen neřeší, ale je postupně stále horší.

„Když prší, má vodu v bytě, v zimě okno obložené hadrama a dekama. Museli jsme jí koupit i přímotop, aby si navečer mohla kapku přitopit. To samozřejmě leze dost do peněz a jako důchodce samoživitel jich moc nemá.

Obec Určice
Určice v nejistotě: Jak dopadne čekání na pokutu?

Domovní správa se brání

Jak město, tak Domovní správa (DSP), která má na starosti opravy a údržbu, však tvrdou kritiku odmítají. Naopak: podle vyjádření Vladimíra Průšy, ředitele DSP, se situace s městskými byty oproti minulosti zlepšuje.

„Město dává do bytového fondu osmnáct milionů, dříve to byla polovina. Situace se dost změnila k lepšímu, třeba na náměstí TGM došlo k opravám oken i fasád, to samé v Kostelecké ulici,“ uvedl Průša.

Podobně hovoří také magistrát města.

„Ve správě DSP šlo do údržby bytů v posledních třech letech zhruba osmnáct milionů korun, předchozí roky to bylo zhruba deset milionů. Z těchto peněz se mimo běžné údržby a oprav hradí např. různé revize. Větší a rozsáhlejší opravy, které mají formu zhodnocení nemovitosti, jsou prováděny odborem rozvoje a investic podle plánu investičních akcí schváleného Zastupitelstvem města Prostějova,“ informovala mluvčí Jana Gáborová.

Kavárna ve Špalíčku při svém otevření v roce 2009. Ilustrační foto
Kavárna muzea otevřela, kritika však neutichá

Strom ze zdi

DSP pak trvá na tom, že když se objeví ze strany nájemníků požadavek třeba na výměnu oken či další podobné opravy, správa vyhoví.

Mezitím ale panu Markovi došla už trpělivost. Podle jeho slov mu pomalu roste ze zdi strom a ze strany městské společnosti se dočkal spíše nezájmu.

„Fotky už má paní primátorka a po minulém týdnu mám dohodnutou schůzku s náměstkem Jiřím Pospíšilem. Jsem zvědavý, jak dopadne,“ poznamenává nespokojený nájemník.

Ilustrační foto.
Nejlákavější bydlení? V Prostějově vede západ města