„V bytech první kategorie nyní nájemníci zaplatí necelých třicet dva korun za metr čtvereční, přičemž loni to bylo necelých pětadvacet korun. Nájemné se ale samozřejmě zvedalo i v bytech ostatních tříd,“ sdělila Marie Hájková, vedoucí kanceláře ředitele Domovní správy Prostějov, jež zastupuje svého zdravotně indisponovaného šéfa Vladimíra Průšu. Růst činží se odvíjí podle vzorce definovaného zákonem a zvedá se už po několik roků ve všech bytech s regulovaným nájemným, tedy nejen těch městských.

Hájková upozornila, že nájemné může ještě poskočit. „Do roku 2010 je cílová hodnota činží v bytech první kategorie s regulovaným nájemným vyčíslena na jedenačtyřicet korun za metr čtvereční,“ informovala. Zda-li opravdu dojde k dalšímu růstu, to ovšem podle jejích slov závisí na postoji ministerstva pro místní rozvoj.

Nájmy rostou k nelibosti Jitky Chytilové z prostějovské pobočky Sdružení obrany nájemníků. „Nejsem proti růstu činží, musí však být kompenzován i zvýšením příjmů, a to se neděje,“ prohlásila. Poukázala na to, že pokud je někdo odkázán na důchod či minimální mzdu, pak zaplatí jen bydlení a na ostatní věci mu už peníze nezbudou.

Domovní správa zvedla k počátku letošního roku činži ve zhruba devíti stech městských bytech, což je přibližně polovina z celkového množství, jež má pod svými křídly. U druhé poloviny partají, které platí tržní nájem, se činže nezvedla již tři roky a v bytech první kategorie činí necelých dvaapadesát korun.

Není bez zajímavosti, že radnice tuto částku nežádá po obyvatelích městských domů s pečovatelskou službou. „V nich lidé platí něco málo přes sedmnáct korun za metr čtvereční,“ sdělila Hájková.

Kolik naproti tomu stojí činže v prostějovských bytech, jež nabízí na volném trhu realitní kanceláře? „Dá se říct, že v panelových domech či některé starší zástavbě lze sehnat bydlení za podobné peníze, tedy více než padesát korun za metr, jaké chce po svých nájemnících město. V novostavbách z cihel už je ale situace zcela jiná. Tam klienti zaplatí i sto korun za metr čtvereční,“ spočítal prostějovský realitní makléř Aleš Hájek.