„Zámek je sice dominantou obce a jeho stav nás trápí, náš rozpočet však není na takové úrovni, abychom se o stavbu mohli starat a provádět její údržbu," uvedl dále starosta. Už dříve vysvětlil, že by se pro budovu využití určitě našlo. Hlavně však, že obec by případnému zájemci určitě vyšla vstříc.

Občas se přitom zájemce najde. Časem však dojde ke změně názoru a zámek tak nadále zůstává v majetku města. To však o jeho využití zatím neuvažuje a spíše má jiné plány.

„Zatím o výsledku jednání ve Ptení nemáme žádné zprávy. Pokud ho obec neodkoupí, pokusíme se ho prodat. Zkoušeli jsme to i v minulých letech, ale nepřihlásil se žádný vážný zájemce," sdělila primátorka Prostějova Alena Rašková.

Neutěšený stav

Přinejmenším v následujících měsících tak zámek bude nadále ve stejném stavu. Budova je sice zabezpečená proti vstupu bezdomovců a má také rekonstruovanou střechu. Na mnoha místech už však opadala omítka, chybí okenní tabulky i oplocení.

Stavba přitom nadále zůstává zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek.

Dle seznamu Národního památkového ústavu i přes desítky let bez využití a trvající chátrání nejde o ohroženou památku.

Na stav zámku přitom upozorňují i lidé, kteří ho navštívili. Například Eva Kašlíková umístila informace a fotky k zámku na svou webovou stránku mizejicipamatky.cz. Stav památky označila za zbídačený.

„Byli jsme ve Ptení. Zdálo se, že na budově dělají nějaké úpravy. Potřebovala by každopádně více péče. I když stále ještě mezi opuštěnými stavbami patří k těm zachovalejším," sdělila žena své dojmy s tím, že mnohé jiné zámky a památky hrozí zřícením. A to zatím případ ptenského zámku není.