Povodí Moravy ale ubezpečuje, že šlo jen o lokální a přechodný jev a v nádrži je možné se koupat zcela bez obav.

Krajští hygienici vzorky vody z přehrady odebrali tento týden v pondělí.

Ve vodě našli zvýšené množství sinic a chlorofylu, kvalita vody podle nich klesla z jedničky na trojku na pětistupňové škále.

„Na vodní nádrži Plumlov se již uplatňují klimatické vlivy a biologické oživení vody. Vodu ze vzorků odebraných v pondělí hodnotíme jako vodu se zhoršenou jakostí. Znamená to, že je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci," vysvětlil Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Povodí: Nejsou nebezpečné a rychle zmizí

Podle Povodí Moravy, které vodní nádrž v Plumlově zrekonstruovalo a spravuje, jsou však po víkendu nalezené sinice jen krátkodobý jev a nepředstavují žádné nebezpečí.

Ve vodě se navíc aktuálně už prý nevyskytují. 

„Krajská hygienická správa odebírala vzorky z plumlovské přehrady v pondělí. V té době se bohužel u břehů nádrže vyskytovaly lokálně povlaky tvořené sinicí Anabaena sigmoidea, která je momentálně na více nádržích," uvedla Gabriela Tomíčková, mluvčí Povodí Moravy.

Zároveň dodala, že tyto sinice jsou neškodné.

„Je to přechodný organismus, který se vyskytuje krátce a poté sám zaniká. Jeho výskyt však způsobil snížení stupně kvality vody v přehradě, protože hygiena hodnotí situaci právě u břehů," vysvětlila Gabriela Tomíčková.

Podle vodohospodářů milovníkům vodních hrátek nyní na Plumlově žádné nebezpečí nehrozí.

„V současné době se tyto přechodné sinice v plumlovské přehradě nevyskytují a voda je vhodná ke koupání. Aktuální výsledky z Plumlova jsou pozitivní, je zde velmi nízká koncentrace chlorofylu a dobrá průhlednost vody, která je aktuálně 160 centimetrů," vzkázala mluvčí vodohospodářů­.