„Je hezké, že město má snahu vysazovat, ale lepší by bylo, kdyby se tolik nekácelo. Když jsou k zemi nemocné nebo poškozené stromy, tak to pochopím, ale nechápu, když mají stromy ustoupit třeba parkovišti. Jinak se mi líbilo, jak minulý rok vysadila radnice květiny kolem stromů na Svatoplukově ulici. Hned vypadala celá ulice lépe," řekla Anežka Potácelová.

Fond zeleně založilo město před dvanácti lety. Peníze z fondu slouží k výsadbě a obnově stromů a keřů, k zakládání trávníků a okrasných záhonů letniček a trvalek.

„Jeho příjmy tvoří poplatky za zabrání veřejné zeleně, peníze z pokut, které souvisí s ochranou životního prostředí, příjmy za odvody za zábor zemědělského půdního fondu nebo peníze, které poslali lidé na rozvoj zeleně lidé na účet města," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Fixní částka do fondu

Ročně přitekly do fondu zeleně statisíce korun. Město však chce, aby částka na obnovu zeleně byla stabilní.

„Příjmy do fondu zeleně nebyly pravidelné a každý rok do něj šla jiná částka. Za posledních deset let to bylo v průměru 780 tisíc korun ročně, ale například minulý rok to bylo o víc než polovinu méně. Chceme zlepšovat životní prostředí ve městě, a proto chceme, aby byla částka fixní," zdůvodnila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Zahradníci v akci

Zahradníci v průběhu letošního jara vysadili ve městě na tři stovky nových stromů.

„Celkově se podařilo vysadit 328 stromů a výsadba stále pokračuje. Dvacet nových stromů je před Penny Marketem a před domem na ulici E. Králíka, podél Plumlovské ulice u garáží jsme vysadili sedmnáct lip a další stromy přibyly na sídlišti Hloučela," vyjmenovala Ivana Hemerková.

Osmnácti nových stromů se dočkal i ovál v Kolářových sadech, nové stromy vyrostly ve Vrahovicích na hřbitově či v Čechovicích před základní školou.

„Letos se chceme zaměřit na výsadbu a ozdobu kruhových objezdů, abychom příjemně naladili lidi, kteří do Prostějova přijedou," doplnila náměstkyně primátora.