Na velký provoz a nedodržení povinné rychlosti si stěžují řidiči i lidé z okolních vesnic.

„Je tady sedmdesátka, ale málo kdo ji dodržuje. V posledních letech tady byly už dvě smrtelné nehody. Je chyba, že zde při rekonstrukci udělali místo kruhového objezdu křižovatku. Kdyby tady byl kruhový objezd, auta by musela jezdit pomaleji a opatrněji," řekl svůj názor na věc Adolf Rozehnal z Kralic na Hané, který padesát let pracoval jako řidič z povolání.

„Jezdím tímto místem několikrát do týdne a na to, že jsou po obou stranách silnice stopky, tam až moc často vídám řidiče, kteří projedou bez zastavení. Nejhorší pak je situace, když je řidič rozjetý, ale nemůže se rozhodnout, jestli zastavit, nebo přidat a křižovatku projet," míní Jaroslav Lysý z Prostějova.

Nebezpečnost křižovatky silnic z Prostějova do Dubu nad Moravou a z Čechůvek na Kralice na Hané potvrzují i policejní statistiky. „Za loňský rok se na tomto úseku staly dvě dopravní nehody. Při tom dvě osoby zemřely, jeden člověk si odnesl těžké zranění a tři lidé vyvázli s lehkým zraněním," uvedla mluvčí policistů Irena Urbánková.

Světla za půl milionu

Situaci na křižovatce, kterou vlastní kraj, se rozhodla řešit i prostějovská radnice. Město si nechalo na vlastní náklady vypracovat projektovou dokumentaci na osvětlení křižovatky, které zde po domluvě s krajem nyní vyroste.

„Nad křižovatkou budou vybudovány čtyři sloupy veřejného osvětlení, které již z dálky upozorní přijíždějící řidiče na křížení komunikací," uvedl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Zvýšení bezpečnosti na křižovatce mezi Čechůvkami a Kralicemi na Hané má pomoct nové osvětlení

Zvýšení bezpečnosti na křižovatce mezi Čechůvkami a Kralicemi na Hané má pomoct nové osvětlení. Zdroj: Magistrát města Prostějova

Osvětlení řidiče upozorní na nebezpečný úsek.

„Vedle dnes již existujícího výstražného dopravního značení místa častých nehod přispěje osvětlení ke zvýšení bezpečnosti na této křižovatce," uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková.

Vybudování osvětlení spolkne půl milionu korun.

„Celkové náklady na vybudování světel u křižovatky budou činit 510 tisíc korun. Z kraje jsme dostali dotaci 216 tisíc korun, zbytek peněz půjde z městské kasy," spočítal Zdeněk Fišer. O tom, zda město investuje tři sta tisíc korun do zabezpečení nebezpečné křižovatky, musí ještě rozhodnout zastupitelé. Ti se sejdou začátkem června.