„Pojedeme přes Pěnčín k barokní sýpce v Ludéřově. Druhou zastávku budeme mít u zámku v Náměšti na Hané, další pak v Lázních Slatinice, u Černé věže v Drahanovicích a v hostinci ve Lhotě pod Kosířem. Do cíle, to znamená opět muzea kočárů, dorazíme někdy kolem páté hodiny,“ popsal trasu sběratel, restaurátor a nadšenec Václav Obr.

Kočár bude kvůli bezpečnosti cestujících doprovázen ozbrojenou hulánskou strážní jízdou a všude, kde zastaví, budou mít lidé příležitost si jej prohlédnout a dozvědět se o něm něco bližšího.

„Nenechte si ujít kouzlo časů, kdy zapřažený kočár patřil ke každodennímu životu. Pokud by vám ale přece jen ujel, nezoufejte. V sobotu na zájemce o projížďku bude mezi muzeem a zámkem v Čechách pod Kosířem čekat ještě jeden kočár,“ ujistil Václav Obr.

Ti, kterým se nikam jezdit nechce, mohou první den sezony strávit prohlídkou expozice kočárů, sousedního hasičského muzea či nákupem na velikonočním jarmarku v protějším kulturně-společenském centru. „Ve dvě hodiny odpoledne lidem zahraje kapela Fiddle Dedee,“ doplnil Obr.

Další víkend? Velikonoční workshop

Hned příští víkend se v Muzeu kočárů uskuteční tvůrčí workshop zaměřený na zdobení vajíček, pletení pomlázek a pečení ozdob na velikonoční stůl. Jeho prostory nabízí pohled na více než padesát historických kočárů včetně největšího smutečního kočáru na světě, starobylé saně, kočárové lucerny, jejichž sbírka je nejpočetnější ve Střední Evropě, restaurátorskou dílnu i galerii dokumentů a plánů. (das)