„Zrovna v pondělí jsem o této budově s manželkou mluvil. Shodli jsme se, že spadne dřív než se dočká rekonstrukce," uvedl při pohledu na stoletou stavbu Michal Hynek.

„Tato stanice je blíže centru, navíc jde o historickou stavbu O to větší je škoda, jak je zanedbaná," vyjádřil se.

České dráhy přitom už v minulosti měly plány, jak budovu opravit. Vznikla do konce studie, jenže podle vyjádření současného vlastníka, Správy železničních dopravních cest (SŽDC), muselo později dojít k přepracování projektu.

Právě změna vlastníků a také řízení o prohlášená budovy kulturní památkou rekonstrukci oddálilo.

SŽDC však oznámila, že s opravami stovek nádražních budov pro příští roky počítá. Dočkají se tak třeba v Chebu, Třinci, Kutné Hoře nebo Mladé Boleslavi. A pozadu by neměl zůstat ani Prostějov.

„Projektová a investiční příprava je zahrnuta do plánu investic na rok 2017, se samotnou rekonstrukcí budovy se počítá v následujících letech," uvedl Pavel Tesař z generálního ředitelství SŽDC.

Bezbariérové by mělo být rovněž první nástupiště.

Přesný rok oprav tak zatím není známý.

Místní nádraží v ProstějověMístní nádraží v ProstějověZdroj: DENÍK/Michal Sobecký

Úprava vestibulu i toalet

Společnost však informovala o tom, co konkrétně by ráda nechala na prostějovském nádraží opravit.

„Práce budou zahrnovat celkovou opravu střechy a fasád budovy včetně výměny oken a dveří, výměnu vnitřních instalací a rozvodů a úpravu vestibulu, kde dojde ke zvětšení čekací plochy pro cestující a úpravě sociálních zařízení v souladu se současnými požadavky, tedy i se zajištěním bezbariérového přístupu," uvedl Pavel Tesař.

Zda se však podaří budovu oživit jisté není. Aktuálně je v provozu pouze temná odbavovací hala a pobočka pošty.

Už téměř deset let naopak zeje prázdnotou třeba dříve rozsáhlý a navštěvovaný nádražní hostinec.