„Pokud by nám zrušili poštu, tak vůbec nevím, jak bychom to dělali. Už teď musíme dojíždět do sousední vesnice, což je problém hlavně v zimě, protože silnice tu jsou špatně udržované," říká sedmasedmdesátiletá Božena, která bydlí u Laškova.

Proti rušení poštovních přepážek jsou i starostové obcí.

„Její služby využívají nejen místní, kterých je zhruba šest set, ale i lidé z Pěnčína, který má zhruba osm set obyvatel. Lidé by pak museli jezdit až do deset kilometrů vzdálené Konice, což je především pro seniory nemyslitelné," vyjádřil se starosta Laškova Ladislav Jedlička.

„Pošta má otevřeno ráno i odpoledne vždy jeden a půl hodiny, a když se podíváte, stále tam stojí fronta," řekl laškovský starosta a dodal, že obec nyní spravuje silnici vedoucí k zámku, v němž pošta sídlí, aby lidé měli při vyřizování záležitostí větší komfort.

Proti je i Protivanov

Proti změnám v novele se ohradil i starosta Protivanova.

„Pokud poslanci chtějí, aby stát přestal fungovat, tak ať pokračují v takovýchto rozhodnutích," řekl rozhořčeně Karel Trnečka.

„Spadá pod nás z okolních vesnic sice jen obec Buková, ale i tak se tvoří fronty a pošta je maximálně vytížená. V případě zrušení by lidé museli dojíždět až do Prostějova nebo Boskovic, což je obojí vzdálené více než dvacet kilometrů," dodal starosta Protivanova.

S novelou zákona nesouhlasí ani v Čelechovicích na Hané.

„Je to určitě špatně. Pokud by k tomu mělo dojít, udělali bychom všechno pro to, aby tady pošta zůstala zachována," vyjádřila se starostka obce Jarmila Stawaritschová.

Zbytečná dramatizace?

Kritéria pro místa, v nichž má pošta fungovat, má podle novely upravit prováděcí předpis. Jeho návrh by podle České pošty však znamenal snížení počtu poboček z 3317 na méně než 1200. Podle předkladatel zákona Jana Husáka (TOP 09) však pošta věc účelově dramatizuje.

„Stanovení kritéria neznamená, že se budou pošty v menších obcích automaticky rušit. Kritérií je několik, mimo jiné i dojezdová vzdálenost. O podmínkách budeme jednat," vyjádřil se Jan Husák.

Poslanci v úterý přehlasovali senátní veto a prosadili novelu poštovního zákona. Senát ji zamítl, protože někteří levicoví senátoři se obávali, že přinese rušení poboček na venkově. Novela nyní čeká na podpis prezidenta.