„Poslední dvě sezóny byly slabší, než tomu bývá normálně. To se samozřejmě odrazilo i na našem rozpočtu, takže pevně věříme, že letos bude sněhu dost," řekl předseda tělovýchovné jednoty Sokol, která areál provozuje, Jiří Křeček.

Lyžaři i provozovatelé vleků však nepřestávají doufat. Pranostiky i lidová rčení naznačují, že letošní zima by mohla udeřit ve velkém. V Kladkách proto už nyní zahájili základní přípravy před samotnou sezónou.

„Právě probíhají veškeré revize v areálu a zároveň jsme se pustili do mulčování trávy na sjezdovce. V letošním roce se nám podařilo zdokonalit nástupiště a výstupiště u velkého vleku a také rozšířit parkoviště pro návštěvníky," řekl o novinkách ve SKI areálu Jiří Křeček.

Začátek i konec lyžařské sezóny hraje důležitou roli v počtu návštěvníků areálu.

„Pečlivě sledujeme předpovědi počasí, ale je pravda, že jim zas až tolik nevěříme. Důležité je, správně vychytat zahájení sezóny, nejlépe o svátcích. Lidé jsou už od podzimu natěšení na lyžování a se začátkem vánočních prázdnin jsou svahy plné lyžařů. Pokud sezóna trvá moc dlouho, lidé jsou už otrávení a na lyžování nemají ani pomyšlení. I když je u nás ještě sníh, v údolí se zelená tráva a sportovci vytahují kolečkové brusle. Ideální sezóna je od dvacátého prosince do konce února. Nejhorší je, když trochu nasněží, my pokryjeme svah umělým sněhem a potom přijde obleva," popsal strasti provozovatelů lyžařských středisek předseda Jiří Křeček.

Klidně i na běžky

Sněhovou pokrývku využívají nejen sjezdaři, ale i snowboardisté a v neposlední řadě i běžkaři, pro které jsou v kladkovském areálu každoročně připraveny běžkařské trasy.

„Když je sněhu dost, máme připravené trasy až na Bouzovsko. Ale v posledních dvou letech jsme museli trasu běžkařů omezit pouze na okolí lyžařského areálu, sněhu bylo málo," posteskl si provozovatel kladkovského ski centra Jiří Křeček.

Lyžaři se připravují

Na lyžování se těší i samotní lyžaři, na které teď ve velkém útočí obchodní řetězce s nabídkami na sportovní vybavení.

„Doufám, že letos nasněží, vloni to bylo docela slabé. Určitě hned se startem sezóny navštívím některé ze skicenter. Nakoupila jsem si novou lyžařskou výbavu, takže se nemůžu dočkat, až ji vyzkouším. V mládí jsem jezdila nejčastěji na sjezdovce, tehdy ještě na dřevěných lyžích. Teď, když už jsem starší, tak dávám přednost běžkám a projížďce po krajině. Jen musím vždycky někoho přemlouvat, aby jel se mnou. Jsem totiž jediná v rodině, koho jízda na běžkách baví," uvedla nadšená lyžařka Petra Válková.

Zhodnotit sezónu 2015/2016 ale budou moct provozovatelé vleků až na jaře příštího roku.

„Provozování lyžařského areálu je tak trochu adrenalinový sport, stejně jako samotné lyžování. Nikdy nevíte, jaká sezóna přijde. Ale stejně jako sportování, provozování ski areálu jde dělat pouze z lásky k této práci, nikoliv pro peníze," uzavřel Jiří Křeček.