„Nevidím důvod, proč by město mělo přesunovat autobusové zastávky. Fungují tady už řadu let a dosud to nikomu nevadilo. Zastávka by určitě potřebovala opravit a na druhé straně by bylo dobré vybudovat nějaké zastřešení, ale jinak bych to nechala tak, jak to je," míní Miroslava Havlasová.

Posun o 30 metrů

O opravě a přesunutí autobusových zastávek v Trpínkách se mluví už řadu měsíců. Současné umístění zastávek totiž nevyhovuje požadavkům bezpečnosti silničního provozu, a město se tedy rozhodlo, že je přesune.Autobusové zastávky ve Vrahovicích

Nové zastávky by měly stát o třicet metrů dál směrem k hasičské zbrojnici. To se však nelíbí části usedlíků, a proto proti přemístění zastávek vznikla petice, kterou podepsalo 168 lidí. Ti požadují zachovat zastávky na stávajícím místě. Na stavbu nových zastávek však dostala prostějovská radnice dotaci více než čtvrt milionu korun.

Obnovit špatné zastávky nám nikdo nedovolí, říká Zajíček

„Projekt se připravoval dva roky a pracovali na něm dopravní inženýři. Pokud by měly zůstat zastávky na stávajícím místě, pro město by bylo lepší dotaci z kraje nepřijmout. Obnovit zastávky, které jsou z dopravního hlediska špatné, nám nikdo nedovolí," řekl šéf odboru rozvoje a investice Antonín Zajíček.

Pokud však nedojde k přesunutí autobusových zastávek, může se stát, že dojde k jejich zrušení.

„Přemístění zastávek je požadavkem dopravního inspektorátu. Pokud budou lidé chtít zastávky na stávajících místech, tak mohou být zrušeny. Není ani technicky možné je udělat s ostrůvky, protože to nevyhovuje bezpečnostním předpisům. Takhle jsem to lidem i sdělil a odpor obyvatel nebyl," řekl náměstek primátora Zdeněk Fišer.

Občané jsou připraveni hájit se i soudně

Přemístění autobusových zastávek nepovažuje za nutný krok ani předseda dopravní komise Petr Kousal.

„Občané jsou ochotni hájit své zájmy i soudní cestou. Byl jsem se na umístění zastávek podívat a musím říct, že kdybychom se tam zajeli všichni podívat, tak by podpisů na petici nebylo 168, ale daleko více. Navíc bychom museli kvůli přemístění zastávek pokácet dva stromy," řekl zastupitel za KDU-ČSL.

Na stavbu nových zastávek získalo město od kraje dotaci 230 tisíc korun. S jejím přijetím zastupitelé nakonec souhlasili.

„Přijetí dotace a realizace jsou dvě věci. Peníze můžeme případně kdykoliv vrátit," řekl Zdeněk Fišer. Autobusovými zastávkami v Trpínkách se tak bude ještě zabývat dopravní komise.

„Počkejme na její vyjádření," řekl lídr za TOP 09 Aleš Matyášek.