Později pak armáda slevila a zveřejnila mapu přístupných oblastí. Některým lidem bydlícím po obvodu vojenského prostoru však tento ústupek nestačí.

„Petice potrvá do konce října v obcích po obvodu vojenského újezdu. Zatím se zapojilo šestnáct obcí. Pak ji hodlám přes vyškovského senátora dostat až na ministerstvo," prohlásil autor petice s názvem Ne zákazu vstupu do VÚ Březina Milan Pernica.

Podle něj stát, zde zastoupený ministerstvem obrany, něco jiného říká a něco jiného dělá. „Na jednu stranu se mluví o tom, že se musí zastavit vylidňování těchto oblastí. To se ale nezastaví ani nezmírní omezováním pohybu po zdejší přírodě," řekl dále.

Svou petici, v níž společně s podepsanými apeluje na ministra, aby znovu zavedl podmínky pro vstup do vojenských lesů z konce roku 2015, následně nabídl obcím na okraji újezdu. Naposledy se uvolili představitelé místní části Plumlova, Hamer, že se k rozšíření petice připojí.

„Stejně se jedná o věc, kterou bychom s armádou chtěli řešit. Milerádi se tak k podepisování připojíme. Troufnu si říct, že většina lidí odsud se připojí," uvedl předseda osadního výboru Viktor Hýbl.

V Prostějovičkách petici nepodpořili

Naopak v Prostějovičkách se rozhodli neangažovat. Ve středu si zastupitelstvo odhlasovalo, že petici oficiálně nepodpoří.

„Zaprvé s některými body petice se neztotožňujeme. Zadruhé pak úplný zákaz chození do lesa neplatí. Proti zpřísnění podmínek z přelomu roku jsme se ohradili a vyvolalo se jednání. Výsledkem je sice ne zcela ideální, ale kompromis," uvedla starostka obce Zdeňka Růžičková s tím, že není úplně vhodné teď do problematiky rýpat.

Jiného názoru je právě Viktor Hýbl. Ten naopak v petici vidí další způsob, jak armádu přimět k častější komunikaci a řešení problémů.

„Přemýšlel jsem nad tím, zda si tak neuškodíme v jednáních s armádou. Došel jsem ale k tomu, že z toho může být symbióza. K tlaku médií a k tomu kolem střelnice se přidává další možnost jakou sdělujeme, že něco není v pořádku a odpovědní lidé by problém měli řešit," řekl Viktor Hýbl.

Armádní velení zatím nesdělilo, jak na petici bude reagovat. Podle Jany Zechmeisterové z tiskového oddělení ministerstva obrany však ministerstvo už dříve zaznamenalo nespokojenost s možností vstupu do vojenského prostoru.

Vstup civilních osob je zakázán

„Při správě vojenských újezdů se dlouhodobě snažíme jednat se starosty okolních obcí a samosprávou tak, abychom v maximální možné míře reflektovali zájmy občanů. Na druhou stranu je však nezbytné si uvědomit, že území vojenských újezdů je ze zákona určeno k výcviku ozbrojených sil a zajišťování obrany státu. Vstup či vjezd civilních osob je proto na jejich území bez povolení ze zákona zakázán," vyjádřila se směrem k veřejnosti.

Zároveň upozornila na to, že až čtvrtina vojenského újezdu je nyní v pátek odpoledne a během víkendů přístupná i civilistům – tedy turistům či cyklistům. A to včetně těch, kteří nemají vystavené povolenky.

Armáda aktuálně vede také další jednání s lidmi ohledně Vojenského újezdu Březina. Ta se týkají střelnice nedaleko Hamer, na jejíž provoz si místní obyvatelé stěžují. Poukazují na údajně se zvyšující aktivitu armády v oblasti a nedodržování dohod. Proti tomu se ale velení AČR ohradilo.

„Na střelnici samé byla přijata režimová opatření s cílem minimalizovat hlukovou zátěž pro obyvatele, která jsou striktně dodržována. Provedena byla v minulosti i řada technických a stavebních úprav a z iniciativy armády byly například vysázeny i dřeviny ve směru šířícího se hluku mezi střelnicí a vesnicí, které by v budoucnu měly rovněž přispět k celkovému snížení hlukové zátěže v okolí," vyjádřil se například plukovník generálního štábu Karel Řehka.

Řekl také, že " armáda se snaží být slušným sousedem". Její představitelé minulí týden ohledně střelnice v Hamrech zasedli k jednacímu stolu s vedením Plumlova aosadními výbory.

Mapa VÚ. Oblasti, do kterých se nyní ve vojenském újezdu smí vcházet a vjíždět na kolech během pátků a víkendů, je vyznačená žlutě. Zdroj: VÚ Březina

Mapa VÚ. Oblasti, do kterých se nyní ve vojenském újezdu smí vcházet a vjíždět na kolech během pátků a víkendů, je vyznačená žlutě. Foto: VÚ Březina