Pan Jurníček oslavil před nedávnem už své osmdesáté narozeniny.

„Od žákovských let až do svých dvaatřiceti jsem chytal za plumlovská mužstva, na cestu sudího jsem se dal v roce 1971 a vydržel u toho osmnáct let. Sportu jsem si tak užil dosytosti," zhodnotil Břetislav Jurníček s tím, že odřídil v okresech Prostějov, Olomouc, Vyškov a Přerov celkem 590 utkání.

Setkání s Pláničkou

Ve své bohaté kariéře měl možnost potkat i řadu zajímavých lidí z fotbalového svě­ta.

„Jako rozhodčí, když hráli staří páni Slavie v Prostějově, jsem se seznámil s jedním z nejlepších gólmanu všech dob Františkem Pláničkou. Bylo to nezapomenutelné setkání. Velmi si totiž této legendy českého fotbalu vážím. Vím totiž sám, jak náročné je gólmanské řemeslo," zavzpomínal Jurníček.

V osmdesátých letech se pozvolna rozjela životní etapa pana Jurníčka coby fotbalového funkcionáře.

„V roce 1993 jsem se stal takřka na dvacetileté období předsedou plumlovského oddílu kopané," shrnul Břetislav Jurníčeka dodal, že za jeho působení se podařilo, aby měl Sokol své A-mužstvo, B-mužstvo, dorost, žáky a mladší žáky, tedy pět družstev, což měl tehdy málokterý oddíl široko daleko.

Za svou úspěšné působení ve fotbale byl Břetislav Jurníček oceněn řadou metálů.

„Dostal jsem třeba za rok 2013 pamětní medaili Krajského fotbalového svazu," zmínil skromně jeden z nejčerstvějších. Diplomů a cen má ovšem doma zaplněnou takřka jednu celou stěnu a sekretář ve svém pokoji.

Hrdí reprezentanti Plumlova

Díky svému věku může Břetislav Jurníček směle srovnávat různá fotbalová období.

„My jsme před šedesáti lety byli moc hrdí, že můžeme Plumlov reprezentovat, fotbalem jsme doslova žili. To není jak dnes, kdy spousty času tráví mladí u počítače. My jsme byli na hřišti šťastní. Hráli jsme to opravdu čistě kvůli lásce k tomu fotbalu," rozhovořil se zaníceně.

Pan Jurníček má ovšem i dalšího zajímavého koníčka, kterým je skládání básní.

„Napsal jsem jich určitě více než stovku na různá témata jako je láska, politické přešlapy, fotbalová ohlédnutí a mnohá další" usmál se s tím, že se snaží psát básně tak, aby jim lidé rozuměli, aby se v nich našli.

Břetislav Jurníček

Fotbalový brankář, rozhodčí, funkcionář a básník

Věk: 80 let

O mojí činnosti: Fotbal je můj koníček i životní radost.

Oblíbený citát /životní motto: Aby člověk zůstal vždy člověkem, žil na tomto světě v pokoře, která dneska často lidem chybí, žil čestně, nebál se odhalovat pravdu, zůstával skromným a uměl odpouštět druhým. A až jednou tento svět budu muset opustit a Bůh mne povolá, chci odejít s klidným svědomím a nestydět se za to, co jsem za života vykonal.

Záliby a koníčky: sport, rodina, četba, skládání básní

Můj sen: Výhled po osmdesátce? Radovat se z každého dne života, prožít jej v kruhu rodinném, mít radost z každé maličkosti, jak z přírody, tak ze všeho krásného, čeho se v závěru života člověk dočká.