Kolem veřejných prostor ke koupání se ve městě vedou živé debaty a to i v zastupitelstvu. Proto před časem mnohé lidi překvapily informace o tom, že by lázně z Floriánského náměstí měly zmizet.

„Radši bych rekonstrukci vrahovického koupaliště než toho v Kostelecké ulici. Do lázní sice nechodím, ale nechala bych je tam, kde se teď nacházejí. Potřebovaly by však rekonstrukci přinejmenším zvenku," uvedla třeba dvacetiletá Vendula.

Potřeby stavebních úprav jsou si nicméně vědomi i na městě. Budovu spravuje jeho organizace Domovní správa Prostějov. Její ředitel Vladimír Průša připouští, že stav lázní není ideální.

"Jde hlavně o morální zastarání. Chybí dětský bazén, takže rodiče s malými dětmi nebo neplavci nás sotva navštíví. A také doplňující služby wellness jsou poplatné době," poznamenal Průša. Radní nicméně i přesto, že bourání neplánují, tak nemají v plánu ani rozsáhlejší stavební práce.

Ilustrační foto
Chceme mírnější protikuřácký zákon, zní z hostinců. Množí se v nich petice

Na 10 let v pořádku?

"Budova je nyní tak na deset let v pořádku. Teprve budeme věc lázní a související záležitost bazénu u aquaparku probírat na radě. Přikláním se však k tomu, aby bazén v lázních sloužil spíše školám a závodním plavcům a nový venkovní areál u Koupelek pak spíše veřejnosti," uvedl náměstek primátorky s tím, že možnosti řeší třeba s opozičním zastupitelem Alešem Matyáškem.

Ten je jak představitelem plaveckého oddílu, tak i autorem petice za to, aby v Prostějov vznikl 50ti metrový venkovní bazén namísto polovičního. Z řešení Zdeňka Fišera příliš nadšený není.

"Nejprve jsem se podivil informaci, že přestože už několikrát proběhla informace o špatném stavu lázní, nyní vedení města hovoří o tom, že by bez rozsáhlých oprav měly vydržet dalších deset let," uvedl.

Zopakoval pak, že řešení nepokládá za dostatečné.

"Je jen na deset let. Už nyní není kapacita lázní pro plavce dostatečná. Po uplynutí deseti let a možném uzavření lázní by byla situace jen horší. Řešme věci s vyhlídkou třeba na padesát let," vyzývá Matyášek.

Oba politici se nicméně shodnou, že na řešení nynější situace koupacích kapacit by měla být shoda napříč politickými stranami v Prostějově. Na to, zda k této vzácné chvíli dojde si však budou muset obyvatelé nejen Prostějova ještě nějakou dobu počkat. Nejbližší zasedání rady je totiž sice v srpnu, zastupitelé se ale sejdou k projednání i této záležitosti až jedenáctého září.

Výstavba unikátního skleníku ve Smržicích na Prostějovsku.
Další rajčata z Hané. U Smržic roste obří skleník