„Jako dítě jsem trávil na přehradě s rodiči celé léto. Pláže byly plné a na přehradě to žilo. Myslím si, že turistická sezona, jaká tady kdysi bývala, se už nevrátí. Lidé se za ty roky už naučili jezdit koupat jinam a ti, co by se rádi vrátili, mají strach ze sinic. A ty z přehrady nezmizí, dokud se do ní bude vypouštět to, co nyní. Je to škoda, když byla přehrada tolik let vypuštěná a dalo se do ní tolik peněz," míní František Klepáček.

Podle prvního letošního měření je voda v přehradě nezávadná a otužilci, kteří by se v tomto počasí odvážili koupat, se nemusí bát zdravotních problémů.

„Odběry a rozbory vody ke koupání i na ukazatel sinice budeme provádět vždy ve čtrnáctidenních intervalech," vzkazují hygienici z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Boj proti fosforu

Udržet čistou vodu v plumlovské přehradě chtějí i vodohospodáři s okolními obcemi. Podle odborné analýzy, kterou si nechalo Povodí Moravy vypracovat, je hlavním znečišťovatelem vody v přehradě fosfor z kanalizací. I letos se tak objeví na přehradě srážedla fosforu, která zde fungovala dva roky a podle vodohospodářů se jejich instalace vyplatila.

„Hlavní příčina fosforu pochází z komunálních odpadních vod, ne ze zemědělských pozemků. Víme také, že srážení fosforu by mělo probíhat co nejblíže zdroji znečištění, nejlépe na čistírnách," řekl Jan Hodovský, generální ředitel Povodí Moravy.

Koupání v Prostějově?

Vývoj kvality vody na plumlovské přehradě může ovlivnit i osud koupališť v Prostějově. Město by totiž mohlo odkoupit koupaliště ve Vrahovicích, postavit nové za Kosteleckou ulicí anebo rozšířit stávající aquapark.

„Otázkou je, kolik potřebujeme v Prostějově koupališť a kterému bychom měli dát přednost. Vše ale také záleží na situaci na plumlovské přehradě. Žil jsem v představě, že plumlovská přehrada letos nabere dech, ale už nejsem tak optimistický. Podle dostupných informací se tak v nejbližší době nestane," řekl prostějovský primátor Miroslav Pišťák.