„My jsme tuto podmínku splnili, a tak jsme především podali žádost na to, abychom zlepšili podmínky pro naše nejmenší s názvem „Hrajeme si na zahradě", řekl starosta Ladislav Hynek.

„Chceme na zahradě naší mateřské školy doplnit herní prvky, opravit plot, doplnit osvětlení, vyrobit altán a zastřešit pískoviště."

Kombinovaný projekt má podle slov starosty vyřešit nedostatečný počet venkovních herních prvků, ale současně zvelebit celé okolí školky a vytvořit inspirující odpočinkové a vzdělávací prostředí pro ty nejmenší.

„Do projektu se zapojily děti, rodiče i učitelský sbor ze všech čtyř oddělení MŠ. Děti například nakreslily obrázky se svými představami herních prvků, které by se měly na zahradě jejich školky objevit. Celkové náklady budou přesahovat 600 000 korun, my žádáme o čtyřista tisíc," doplnil starosta.

Ve školce se už děti moc těší.

„Bude to pro ně pěkný začátek nového školního roku a také velké překvapení," řekla vedoucí učitelka mateřské školy Ivana Kalábová.

Chtějí kapičku jako ze škatulky

Bezmála stejnou sumu získal Kostelec v dotaci na obnovu hřbitovní kaple, která není chráněnou kulturní památkou a je v majetku obce. Projekt počítá s rekonstrukcí kapličky na místním hřbitově, která je ve špatném technickém stavu.

„Budeme měnit střešní krytinu a případně narušené dřevěné části konstrukce, opravíme klempířské prvky, musíme omítnout venkovní plochy a vymalovat stěny, čekají nás také restaurátorské a další práce," vyjmenoval Ladislav Hynek.

Opravená kaple tak podle jeho slov zkrášlí celý okolní prostor. Počítáme také se sadovými úpravami na hřbitově," řekl starosta.

Celkové náklady se pohybují kolem půl miliónu korun.

Legionářská by se měla dočkat opravy

V Kostelci mají naplánovanou také opravu silnice v Legionářské ulici, která je v havarijním stavu, a způsobuje těžkosti všem, kdo tudy projíždějí. Na tento záměr však dotaci od státu nezískali.

„Rozhodli jsme se proto, že opravu budeme financovat z vlastních zdrojů, protože k ní máme zpracovanou veškerou projektovou dokumentaci a jsme na ni připraveni.

Máme v plánu, že všechno zvládneme v průběhu prázdnin a to včetně dalších oprav silnice od naší radnice po hřbitov," řekl na závěr Ladislav Hynek.