Jeho sbírka čítá 251 kompletních seker. Komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova v sobotu toto množství potvrdil.

„Sekery, které zde máme, jsou především nástroje pro práci se dřevem. Vždyť jsme muzeum řemesel," vzkázal Pavel Šín.

Prozradil, že návštěvníci konického muzea řemesel sídlícího v prostorách zámku se však mohou těšit i na jiné kousky.

„Mám schovanou repliku popravčí sekery. Jen ji dát dohromady. A pak se ještě pokusím přesvědčit známého, aby nám poskytl originál bojové sekery z období švédských válek. To bude ale hodně těžké," navnadil Šín.

Zatímco se návštěvníci slavnostního zápisu konické sbírky seker do České knihy rekordů kochali vystoupením půvabné břišní tanečnice, bušila před zámkem kovářská kladiva. Svůj um tam předváděli zaměstnanci uměleckého kovářství, jemuž šéfuje Aleš Jiřičný.

„Sekyru už jsem dělal," prozradil jeden z řemeslníků. Nástroj lze dle jeho slov zhotovit více způsoby. „Měkčí materiál se ohne do účka a do něj se zasadí tvrdší. Pak se to svaří," přiblížil.

Tvrdé jádro dá ostrou čepel, měkký povrch pak pohltí rázy při sekání.

Kus dál, na trávníku před zámkem, rozbalili stan členové skupiny historického šermu Eques Tempus. K potěžkání a vyzkoušení nabízeli kolemjdoucím nablýskanou helmici, meč i luk. Poblíž šermířů stál konický starosta František Novák. Myslí si, že unikátní sbírka sekyr přitáhne do Konice výletníky? „Pomůže to obrovsky. Je to dobrý počin, náš kastelán je podnikavec," pochválil Novák úsilí Pavla Šína.

Konická radnice poskytla prostory pro muzeum bezplatně.

„Je škoda, že naše muzeum také nějak nepodpořil Olomoucký kraj. Hejtman se zde nebyl ani podívat. Prý neměl čas," posteskl si v této souvislosti Pavel Šín.

Muzeum řemesel Konicka je teď otevřeno ve všední dny od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. V červnu budou jeho expozice k vidění i o víkendech.