„Vyřídit koncesi nebyl žádný problém. Nic nás to nestálo. Jen jsme zašli na živnostenský úřad, a bylo to. Žádné potíže nám to nepřineslo," informoval majitel žešovské pálenice Jan Kleiner.

Na novou legislativu včas zareagovaly i Potraviny 21 na náměstí T. G. Masaryka.

„Jako velkoobchod máme koncesi vyřízenou již od začátku roku. Jako pro distributora alkoholu to pro nás byla samozřejmost," upozornil majitel prostějovského obchodu Potraviny 21 Vít Chytílek.

Zatímco někteří si povolení na prodej lihu a lihovin poctivě vyřídili, stovky dalších ještě vyčkávají. Na prostějovský živnostenský úřad totiž zatím zamířila ani ne polovina prodejců tohoto druhu zboží.

„Máme evidovaných 1500 hostinských. Na živnostenském úřadě se ale o koncesi na prodej lihu a lihovin přihlásilo dosud jen přes sedm set zájemců. A to ještě nevíme přesné číslo, kolik lidí prodává lihoviny spolu s dalším zbožím v rámci obchodní činnosti. Mohou jich být stovky, možná i tisícovka. To však ukáží až následné kontroly," nechala se slyšet mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová s tím, že vyřizovat koncesi si nemusejí ti, kdo prodávají alkohol s obsahem ethanolu pod 15%. Koncese se tak netýká například prodejců piva či vína.

Hrozby tučných pokut

Ty, co vyčkávají, na konci jejich „zdržení" může čekat tučná pokuta.

„Po uvedeném datu nebude možno bez platné koncese líh a lihoviny prodávat. Sankce za neoprávněné podnikání v tomto případě mohou dosahovat až jednoho milionu korun," upozornila již před časem vedoucí obecního živnostenského úřadu Antonie Orálková.

Koncesi musí mít i různé spolky

Povinnost vyřídit si koncesi mají všichni s oprávněním prodávat líh a lihoviny v rámci obchodní či hostinské činnosti, vydaným 17. října 2013. O koncesi koneckonců nežádají pouze lihovarníci či majitelé obchodů. Potřebují ji také různé spolky a sdružení.

„Koncese jsou vydávány nejen evidovaným, ale přicházejí také noví žadatelé. Povolení prodávat líh a lihoviny tak putují do rukou i různým sdružením a spolkům, které na svých zábavách nalévají alkohol. Mezi žadateli o koncesi se tak například objevují i dobrovolní hasiči," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu a dodala, že kampaň, kdy prodejce upozorňují na vyřízení koncese probíhá déle než půl roku. „Myslím si, že případné výmluvy, že někdo o vyřízení koncese nevěděl, nebudou akceptovány," řekla ve čtvrtek Jana Gáborová.

Právě spolky si v mnoha případech kvůli koncesi musely nejdřív vyřídit živnost na hostinskou činnost a sehnat příslušného garanta.

„Koncesi jsme vyřizovali současně s živnostenským oprávněním. Z celé administrativy bylo nejtěžší sehnat kvůli živnosti odborného garanta, který je vyučený kuchař nebo číšník. Teď je z nás právnická osoba," informoval starosta ptenského Sboru dobrovolných hasičů Pavel Soldán. Vyřízení živnostenského listu hasiče stálo tisíc korun.

„Za vyřízení živnostenského listu jsme zaplatili poplatek tisíc korun, jinak na úřadě byli vstřícní. Bez koncese bychom dostali vysokou pokutu. Celkově nám to ale přinese i další úskalí. Třeba ohlašovat celnímu úřadu, kde se akce koná a podobně," informoval Pavel Soldán. 

V případě, že konečný prodejce lihu nebo lihovin neprokáže, že alkohol nakupoval ze schválené distribuční sítě, hrozí mu pokuta až do výše pěti milionů nebo zákaz činnosti.