Jak se brzy ukázalo, šlo především o cenu. "Celkové náklady s DPH jsou zde více než devadesát milionů korun. A to nepočítám projekt. Jestliže pak bude v domě pětadvacet bytových jednotek, pak by jedna vyšla na více než tři a půl milionu korun," spočítal Tomáš Blumenstein (ODS). "Jsme opravdu tak bohatí, abychom si mohli dovolit stavět podobný luxus?" tázal se do pléna. 

Jeho kolegy pak příliš neuklidnila ani rozloha bytů.

"Výměra je čtyřicet pět metrů čtverečních," informoval náměstek primátorky Zdeněk Fišer (ČSSD). Tím spustil další vlnu kritiky. Dříve totiž část opozice poukazovala na to, že komunitní bydlení může být i v budově jezdeckých kasáren. A levnější. Její návrhy však předloni a taktéž loni koalice smetla ze stolu a nechala kasárna zbourat. Dodnes je pozemek nevyužívaný a není jasné, co na něm v budoucnu vyroste.

"Jedním z hlavních argumentů pro zboření tehdy bylo, že rekonstrukce sto deseti bytů za sto deset milionů je moc drahá. Přitom by měly jednotky stejnou velikost. Kdo hlasoval pro zboření kasáren a nyní bude také pro projekt v Sušilově ulici, ten se nechová s péčí řádného hospodáře," opřel se do zastupitelů jeden z nich, architekt František Fröml (Změna pro Prostějov).

Malí Jestřábi. Ilustrační foto
Platná nebo ne? Strany v kauze hokej se přou o smlouvu i informace ze svazu

Neobhajitelná cena

Opozice však především kritizovala cenu případného nového bydlení. Blumenstein ji označil za neobhajitelnou, František Švec (Nezávislí) si pak neodpustil ani ironii.

"Nebylo by lepší koupit za tutéž cenu byty 3+1, a pěkné? Tohle budete jen těžko obhajovat," poznamenal. Jak se však ukázalo, obhajobu projektu měl Zdeněk Fišer připravenou. K porovnání s jezdeckými kasárnami uvedl, že tamní pokoje by byly v nejmenší šířce ještě užší než ty v Sušilově ulici.

"Nárůst ceny pak vyvolala skutečnost, že by projekt vznikl v památkové zóně, s čímž souvisí třeba úprava vzhledu a použití materiálů. Dále je drahé také rekuperační zařízení a samozřejmě energeticky úsporná opatření," uvedl Zdeněk Fišer.

Ten byl podpořený ještě ředitelem Odboru rozvoje a investic Antonínem Zajíčkem tvrzením o bezbariérovosti a také Markem Moudrým (TOP 09). A jak se brzy na to ukázalo, také většinou přítomných. Pro nakonec hlasovalo i několik opozičních zastupitelů a nakonec projekt získal zelenou od jednadvaceti z nich.

Pěstitelská pálenice v Mostkovicích začíná v těchto dnech sezónu. Iveta Pánová majitelka pálenice.
Majitelka pálenice: Lidé si myslí, že je to zlatý důl