„Nesmírně si vážíme pomoci lidí, kteří se rozhodli přispět do charitativní sbírky, ale i těch, kteří vyrazili koledovat do ulic, pokrytých ledovkou," vyjádřil se pastorační asistent z prostějovské charity Vít Forbelský s tím, že velká část vybraných peněz půjde na pořízení nového automobilu pro pečovatelskou službu, konkrétně dvě sta padesát tisíc korun.

„Náš vozový park stárne, takže je potřeba koupit nový automobil, kterým budou pečovatelky jezdit za svými klienty. Snažíme se naše služby poskytovat i v okolních obcích, nejen v Prostějově, proto jsou pro nás funkční vozidla opravdu důležitá," vysvětlil Vít Forbelský.

Zbylé prostředky poputují na přímou pomoc lidem v nouzi a především na projekt charitního centra Marta.

„Cílem projektu bude opravit charitní dům Marta a zprovoznit tam charitní služby. Zároveň bychom rádi rozšířili i dům Daliborka o další poskytované služby," dodal pastorační asistent Vít Forbelský.

Skoro 455 tisíc na Konicku

Finanční prostředky ze sbírky na nový automobil využijí i pracovníci konické charity. Těm se dokonce podařilo vybrat o téměř dvacet tisíc korun více, než v loňském roce.

„Letos lidé přispěli celkem čtyřista padesát čtyři tisíc dvě sta osmdesát osm korun. Z toho dvacet tisíc poputuje na přímou pomoc lidem v nouzi a pak velkou část využijeme na nákup vozidla pro pečovatelskou službu. Zbylé peníze zatím investovat nebudeme, budou se hodit, pokud je budeme akutně potřebovat během roku," vysvětlila koordinátorka sbírky z charity v Konici Naděžda Páleníková.

Ze všech obcí v regionu se nejvíce peněz vybralo v Prostějově, téměř třiadevadesát tisíc korun. Z toho největší obnos obsahovaly pokladničky umístěné v kostele sv. Petra a Pavla a v chrámu Povýšení sv. Kříže.

Co se týče menších obcí, tam jednoznačně vede Kostelec na Hané, kde lidé přispěli necelých pětapadesát tisíc korun.

„Tříkrálová sbírka má u nás zažitou tradici, takže jsme zvyklí přispívat každoročně. Vždy se u nás podaří vybrat něco kolem šedesáti tisíc, takže to není žádné neobvyklé číslo," řekl starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek a dodal, že je to jen dobře, protože peníze poputují na dobrou věc.

Kolik se vybralo?

Prostějovská charita vybrala celkově 855 296,–

Konická charita vybrala celkově 436 330,–

Kromě Prostějova vybrali koledníci nejvíce v Kostelci na Hané, celkově 54 857,–

Například v Plumlově vybrali celkově 13 760,–