„Tři roky zpátky jsem potřeboval něco udělat. Uvědomil jsem si v životě nějaké věci a nějaké jsem potřeboval změnit a v rámci toho pro někoho něco udělat. Kmenové buňky mi přišly jako téma, které stojí za to šířit,“ vysvětlil vznik projektu autor myšlenky David Szotkowski.

Během tří měsíců tak zorganizoval s Miroslavem Večeřou a dalšími přáteli projekt, ve kterém prošli celou Moravu s cílem informovat veřejnost o výzkumu kmenových buněk a vybrat potřebné peníze na operaci pro pána, který trpí amyotrofickou laterální sklerózou, což se také povedlo.

Ilustrační foto
Muž v Drahotuších zabodl sokovi nůž do hrudníku

Příspěvky od lidí

„Lidé mohou po cestě přispět do kasičky a my za to nabízíme turistické známky jako upomínku. Dále máme transparentní účet. Cestou rozdáváme letáčky, kde jsou veškeré informace,“ zmínil Miroslav Večeřa, který je sám na vozíčku. Jeho společník David Szotkowski přitom trpí spinální svalovou atrofií. I o to je jejich cesta obdivuhodnější.

„Denně jdeme v průměru asi patnáct kilometrů. Když přijde kopec, tak si dáváme i několik pauz,“ dodal Miroslav Večeřa. Na cestě se k partě mohou přidat i další lidé, kteří je chtějí podpořit.

Mladá lyžařka

V rámci letošního pochodu podporují mladou dívku, Veroniku Fojtíkovou, která nutně potřebuje aplikaci kmenových buněk.
„Je to třináctiletá slečna, která před rokem a půl při přípravě na lyžařskou sezonu upadla v Alpách na poslední jízdě na dřevěný sloupek a má úraz páteře s poraněním míchy,“ vysvětlil David Szotkowski.

Veronika už má jednu operaci za sebou. Musela kvůli ní jet až do vzdáleného Tel Avivu a zaplatila za ni na 28 tisíc dolarů. Náklady na operaci jsou tedy značné a pojišťovna jí nic nepřispěje kvůli experimentální povaze léčby.

„Po té první operaci může trochu zatnout břišní svaly, takže to muselo nějak pomoci,“ řekl sympatický David.

Pomoc od organizací

Na svých cestách se setkávají i s pomocí různých organizací ve městech, kterými prochází. V Hranicích to byla organizace Tom – Help, která pořádá třeba Kavárnu ve tmě nebo Dobročinné grilování v restauraci Archa.

„Vím už o tom předchozím pochodu a chtěl jsem k tomu přispět. Když jsem se dozvěděl, že jejich cesta povede přes Hranice, tak jsem klukům nabídl, že tady mohou přespat a dát si nějaké jídlo a pití,“ komentoval zakladatel organizace Tom – Help Tomáš Plesník.