„Žádali jsme, pravděpodobně se ještě žádost nezpracovala. Každopádně peníze, co každý rok dostáváme, nestačí," říká za prostějovské krasobruslaře Petr Kořínek.

Ten spočítal, že od města získává krasobruslení sto padesát tisíc korun ročně. Náklady jsou však podle něj výrazně vyšší. „Vůbec to nestačí. Jen na pronájmu ledu odevzdáváme městu více, než z magistrátu zpátky dostaneme. Také se musí z něčeho financovat trenéři," přidává Petr Kořínek, který poukazuje i na další možný důsledek případného podfinancování.

„Pokud nejsou peníze na led, netrénuje se tak často. Potom se to také promítává do sportovních výsledků," varuje.

Prostějovský magistrát však zatím peníze jednotlivým organizacím neschválil. Aktuálně navíc městu chybí sportovní komise, kterou doteď zastupitelé neschválili. Předseda té předvolební, Pavel Smetana, tak alespoň potvrdil, že například pro profesionální kluby hokeje, fotbalu, basketbalu či tenisu je v rozpočtu připravených patnáct milionů korun. Další půlmilion pak čeká na zbylé zájmové organizace.

„Částky nad padesát tisíc korun rozděluje rada města, podléhají však schválení zastupitelstva. Jsem pro to, aby se podporoval vrcholový i rekreační sport, především mládež. Při rozdělování se hledělo i například na počty dětí v klubech, které se i ověřovaly," popisuje Pavel Smetana, který je v současné době prostějovským zastupitelem.

„Loni jsme dostali asi osmdesát žádostí. Prostředky jsme tak rozdělili například i atletům, tanečním školám či modelářům," informuje.

Jedním z největších příjemců příspěvků na Prostějovsku je Sokol, který podle Pavla Smetany nepřichází zkrátka ani v okresním městě.

Házenkáři v Kostelci jsou spokojeni

Peníze na svůj provoz dostává také v Kostelci na Hané.

„Naši házenkáři si nemůžou stěžovat, financování je zde v pořádku. Z hlavy neřeknu, kolik na činnost dostáváme, je to ale částka přesahující sto tisíc korun," potvrzuje jeden z trenérů kostelecké házené a bývalý předseda Petr Kudláček.

Například fotbalisté z Určic hrající divizi jsou na tom ještě lépe. „Dostáváme půl milionu korun ročně," potvrdil předseda TJ Sokol Určice Květoslav Petružela.

Ondratice dávájí peníze na ping-pong

V některých obcích se však financí od zastupitelů dočkaly i menší sporty. Patří mezi ně i Ondratice. Vesnice s necelými čtyřmi sty obyvateli a hospodařící s třímiliónovým rozpočtem dává stejně jako sousední Brodek u Prostějova peníze do ping-pongu. V případě Ondratic jsou to desetitisíce.

„U nás je naprostá spokojenost. Dostáváme pravidelně peníze na energie i činnost od obce a navíc také pět až deset tisíc od sazky," říká předseda stolních tenistů Jan Beneš starší. Zároveň dodává, jak se mu daří prostředky získat.

„Máme kontakty v zastupitelstvu. Víme jaký příspěvek bychom potřebovali a měli dostávat a vždycky si to ohlídáme," vysvětluje Jan Beneš, který je zároveň předsedou kontrolního výboru.