V Prostějově s anděly a fanfárami

Pátek v sedmnáct hodin. To je čas, kdy se rozzáří vánoční stromy v Prostějově, Držovicích, Němčicích nad Hanou a Smržicích. Osmnáctimetrový klasický smrk se na prostějovském náměstí rozsvítí za doprovodu andělů.

„Pět minut předtím zazní z radnice balkonu slavnostní fanfáry, rozsvícení doplní program Divadla Kvelb a kapely MediCimbal," uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Už po osmé se rozsvítí světla na vánočním stromu u kaple na ulici SNP v Držovicích.

„Lidé se mohou těšit na vystoupení dětí z místní mateřské školy a na poslech žešťové předvánoční hudby. Chybět nebude ani tradiční občerstvení," pozvala starostka Blanka Kolečkářová.

V Němčicích nad Hanou se lidé sejdou ve stejnou dobu před místní Jednotou, za zpěvu koled v podání dětí ze základní školy se rozzáří vánoční strom před školou ve Smržicích. Lidé pak mohou v neděli ještě načerpat na místní faře inspiraci na dárky.

V nejstarší historické budově ve Smržicích se bude od čtrnácti do sedmnácti hodin konat tradiční prodejní vánoční výstava. K mání budou slaměné a keramické ozdoby svícnů a adventních věnců, výrobky školáků i jejich rodičů.

V Určicích i s mikulášskou nadílkou

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu spojené s ohňostrojem mají na sobotu v plánu v Určicích. První svíčka se na stromu u nové radnice rozsvítí o půl páté odpoledne. Děti z mateřské školy si při té příležitosti přichystaly vystoupení, nebude chybět ani zpívání koled nebo mikulášská nadílka. Rozsvícení stromečku doprovodí i prodejní výstava ve společenském sále nové radnice, která nabídne věnce, svícny či perníčky. Ta startuje už o hodinu dříve.

V Plumlově se z nebe spustí anděl

Na první adventní neděli si nechali rozsvícení symbolu Vánoc v Plumlově, Čechách pod Kosířem, Konici či Protivanově.

V andělském duchu se ponese rozsvícení vánočního stromu v Plumlově, které se bude konat od půl páté.

„Program začne na náměstí, kde zahrají děti z místní umělecké školy a spustí se anděl z nebes. Poté se vydá andělský průvod s prskavkami na plumlovský zámek," nastínila místostarostka Gabriela Jančíková. Na nádvoří zámku se mohou děti těšit na krátkou pohádku a ty hodné i na malou nadílku.

Ti, kteří mají rádi zabijačkové dobroty, by měli přijít na zámek už v sobotu. Od devíti hodin totiž provoní zámek vepřové hody.

V Čechách i s výstavou

Vánoční strom se první adventní neděli rozzáří i v Čechách pod Kosířem, sraz je v šestnáct hodin před muzeem. Rozsvícení stromu bude v pátek a v sobotu předcházet prodejní vánoční výstava v multifunkční budově.

„Na letošní prodejní vánoční výstavu vyráběli nejen děti ze základní školy, ale také lidé z regionu. K dostání zde budou ručně dělaná mýdla, svíčky, patchwork či šité hračky. Lidé si ale budou moct pořídit i vánoční dekorace," pozvala ředitelka základní školy v Čechách pod Kosířem Iveta Slámová.

Prodejní výstava se návštěvníkům otevře v pátek od deseti do dvanácti a potom od tří hodin do šesti. V sobotu budou moct vystavovatelé ukázat svůj um od jedné do čtyř hodin odpoledne.

Zapálit svíčky na stromečku v doprovodu pěveckého sboru Proměny můžete v neděli i v Konici, sraz je v sedmnáct hodin na Masarykově náměstí.

O dvě hodiny dříve se slavnostně rozsvítí strom na náměstí v Protivanově. Na programu je vystoupení dětí z mateřské i základní umělecké školy či z družiny, zahraje žesťový kvintet a nebude chybět ani minijarmark. 

Nenašli jste svou obec v přehledu? Napište do diskuse, kdy rozsvítí vánoční strom u vás, ať se lidé mohou přijít podívat.